Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje biljaka
  • 11.02.2016. 12:30

Patlidžan i krompir u jednoj biljci - moguće!

Britanska semenska kompanija kalemljenjem je dobila biljku koja predstavlja kombinaciju patlidžana na gornjem delu i krompira u području korena. Kalemljenje se kod nas češće koristi u voćarstvu nego u povrtarstvu.

  • 798
  • 75
  • 0

Kalemljenje biljaka u kućnoj radinosti primenjuje se najmanje 1.000 godina, a razlozi za takvu praksu su različiti poput povećanja proizvodnje voća, unosa vode i otpornosti biljaka na različite bolesti.

U praksi je možda, među voćarima, najpoznatije kalemljenje jabuka i to zbog postojanosti i trajnosti ploda. Međutim, postupak kalemljenja se koristi na raznim biljkama od agruma do avokada i maslina.

Kalemljenjem do biljke "patlidžan-krompir"

Svojom poslednjom "kreacijom" dobijenom kalemljenjem biljaka engleska semenska kompanija Thompson & Morgan izazvala je priličnu senzaciju na tržištu, navodi portal ModernFarmer. Naime, reč je o zanimljivoj biljci dobijenoj kalemljenjem patlidžana i krompira, a nova kreacija dobila je ime po poznatom engleskom jelu Egg & Chips. Na svom gornjem delu biljka stvara plodove patlidžana, dok u korenu nastaju krompiri. Na ovo zanimljivo rešenje u Thompson & Morgan-u odlučili su se iz dva razloga, i to štednje prostora te senzacionalnosti koja je možda i bila misao vodilja u nastajanju ove biljke.

Atraktivnost je dodatna prednost ovakve biljke

Ova semenska kompanija sa sedištem u Ipsviču posluje još od 1855. godine. Međutim, u ozbiljnijoj proizvodnji ovih neobičnih kreacija, kalemljenih biljaka, su tek od nedavno. Tako su 2013. godine predstavili Tomtato, biljku koja je zapravo kombinacija paradajza i krompira. Sam koncept zapravo i nije tako nov. Tokom Prvog svetskog rata britanska vlada je pokušala da podstakne takozvanu kućnu proizvodnju hrane promovišući zapravo biljke za "kućne baštovane". Ipak, Thompson & Morgan tvrde da su upravo oni proizveli prvu komercijalno-održivu verziju ovakve biljne vrste.

Na razvoju krompir-patlidžana biljke počeli su da rade zapravo pre nego su predstavili Tomtato, ali trebalo je vreme da se dođe do prave održive kombinacije. Osim faktora štednje prostora i svakako atraktivnosti, tu je i dodatna prednost ove nove biljke. Naime, manje otporan patlidžan veže se na otporan koren krompira koji mu pomaže da napreduje u klimatskim uslovima koji vladaju u Velikoj Britaniji. Biljka je u proseku sposobna da proizvede 3-4 patlidžana i 1,8-2,2 kilograma krompira.

Prema rečima Krisa Kolinsa, rukovodioca službe korporativnih komunikacija u ovoj kompaniji, mlade biljke za Thompson & Morgan se proizvode u holandskim staklenicima. Kada su biljke visoke oko 5 centimetara, one se zarezuju pod tačno istim uglom da bi mogle da se kaleme jedna sa drugom. Dve biljke ostaju genetski odvojene, ali pošto su iz iste porodice Solanaceae (pomoćnice), one mogu da budu spojene u jednu biljku.

Biljke namenjene "kućnim baštovanima"

Ovakve biljke namenjene su ljubiteljima biljaka koji ne raspolažu velikim prostorom, a žele da gaje različite vrste povrća, često onima u stanovima koji nemaju mogućnost posedovanja sopstvene bašte ili njenog iznajmljivanja. Pojava gajenja ovakvih biljaka raširenija je u zapadnjačkim zemljama i to u njihovim velikim gradovima. Na našim prostorima ovakva proizvodnja nema tendenciju da postane masovna iz jednostavnog razloga što raspolažemo sa dovoljno obradivih površina, pa čak i velikim količinama neiskorišćenog obradivog poljoprivrednog zemljišta. Ipak, postoji taj momenat atraktivnosti, pa će zaljubljenici u baštovanstvo ovo sigurno smatrati zanimljivom idejom.

Inače, nije ni na našim prostorima strano kalemljenje, ali najčešće je predmet kalemljenja voće, a ne povrće. Gotovo svaki voćar koji se bavi hobistički voćarstvom, u svom voćnjaku ima kalemljene voćke i taj postupak je sproveo sam. Naročito je to atraktivno kod starih sorti voća koje su otporne na bolesti pa su izvrsna podloga za neku novu vrstu.

Foto:ModernFarmer


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se gaji na površinama manjim od onih za paradajz i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu ceni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je bogato... Više [+]

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja hrane Patlidžan Kalemljenje Krompir Thompson i Morgan Kućni baštovani

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u