Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 08.06.2017. 16:15

Pepelnica krastavca javlja se pri toplom vremenu

Pepelnica krastavca (Erysiphe cichoracearum) najčešće se javlja u plastenicima, dok se na otvorenom prostoru može pojaviti kasno. Javlja se kada je vreme suvo i toplo. Tretiranje je potrebno obaviti čim se pojave simptomi.

Foto: Scot Nelson / Flickr
  • 4.265
  • 153
  • 0

Simptomi pepelnice krastavca su bele, praškaste kolonije gljive, koje se javljaju na licu i naličju lista. Čine ih micelije sa konidioforama - strukturama koje nose konidije - spore. Kada se kolonije spoje, prekrivaju celu površinu lista.

Biljke koje su značajno obolele izgledaju kao da ih je neko posuo brašnom. Lišće žuti i suši se. Slabija zaraza prisutna je i na vrežama, dok plod ostaje netaknut.

Kako se gljive održavaju?

Zatvorei prostor, odnosno plastenik idealan je da se gljiva održi kao micelija ili konidija. Ove druge nalaze se u vazduhu ili na zemlji. Mogu da opstanu između dva ciklusa proizvodnje.

Kada konidije proklijaju, razvija se micelija, koja u ćelije epidermisa šalje haustorije - sisaljke. Tako se snabdeva hranom, kako bi rasla i razvijala se. Ukoliko su uslovi povoljni, gljiva se veoma brzo reprodukuje.

Pepelnica se javlja pri suvom i toplom vremenu. Napada i dinje.

Kako utiču vremenske prilike?

Temperatura koja najviše odgovara konidijama je 23º С, ali i više. Vlažnost vazduha koja je potrebna za klijanje je 66%-86%.

Zaštita fungicidima

Čim se uoče prvi simptomi, potrebno je tretirati biljke. Važno je da se ponovi nekoliko puta tokom vegetacije. Koriste se preparati na bazi aktivne materije: fanarimola, triadimenola, miklobutanila i dinokapa.

Foto: Scot Nelson / Flickr


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Peplnica krastavca Krastavac Fungicid


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta