• Pinciranje
  • 06.06.2019. 10:00

Pinciranje krastavaca ubrzaće berbu i do 20 dana

Cilj samog pinciranja (orezivanje krastavaca) je da mnogo brže dođemo do one tačke u uzgoju kada će se susresti na istoj lozi (ili susednim) naš zaljubljeni par, muški i ženski cvet. Na ovaj način mi ubrzavamo berbu i do 20 dana, objašnjava Biljana Banović.

Foto: Depositphotos/vilaxlt
  • 3.557
  • 180
  • 0

Na Facebook stranici Trag biljke ovih dana više je nego živo. A kako i ne bi kada je sezona baštovanstva u punom jeku, a Biljana Banović više od ičega slavi - život. Nesebična u davanju saveta, Biljana nas ovih dana podučava kako pincirati krastavac. 

Biljana Banović: Moja životna misija je povratak čoveka prirodi i razvoj ekološke svesti kod ljudi

Biljana je ove sezone posejala ni manje ni više nego 18 sorti krastavaca. Kaže, među njima je i nekoliko hibrida, ali uglavnom su to stare i nasleđene sorte. Naglasak je na starim sortama jer se pinciranje ne radi kod hibrida koji, kako piše, uglavnom imaju na prvoj lozi i muške i ženske cvetove. 

Pinciranje je neophodno kod jesenje sadnje

"Cilj samog pinciranja (orezivanje krastavaca) je da mnogo brže dođemo do one tačke u uzgoju kada će se susresti na istoj lozi (ili susednim) naš zaljubljeni par, muški i ženski cvet. Na ovaj način mi ubrzavamo berbu i do 20 dana. Pinciranje je neophodno kod jesenje sadnje krastavaca da bi se ubrzalo plodonošenje.

Jesenji krastavci se seju u julu i to na mestu na kome je rastao grašak. Grašak je siderat koji iza sebe ostavlja veliku količinu azota u svom korenskom sistemu (azotofiksatorske bakterije) i kod berbe je važno da koren i ostane u tlu. On se postepenom razgradnjom ponaša kao dozator azota u tlu", objašnjava Biljana na svojoj FB stranici. 

Postupak pinciranja 

Na fotografiji 1 (u galeriji ispod teksta) je primarna loza. Krastavac puštamo da poraste do sedmog lista. Na primarnoj lozi očekujemo samo muške cvetove. 

Skraćujemo (pinciramo) lozu iznad petog lista, kako se i vidi na fotografiji 2. 

Nakon jedne nedelje vidi se početak rasta sekundarnih loza iz pazušnog dela svakog lista. S obzirom da je krastavac skraćen, nema bacanja hrane na primarnu lozu već je sva energija biljke usmerena na sekundarne loze. Primarna loza je nosilac muških cvetova, a sekundarna je nosilac ženskih (fotografija 3).

Na fotografiji 4 vidimo da se ženski i muški cvetovi nalaze na mreži. Muški na primarnoj, a ženski na sekundarnoj lozi. To nam je i bio cilj, piše Biljana. 

Najveći broj plodova očekuje se na tercijarnim (trećim) lozama tako da i druge (sekundarne) loze skraćujemo sada nakon sedmog lista. I tu se naše orezivanje završava. Tercijarne loze imaju mnoštvo ženskih i muških cvetova i najviše plodonose, naglašava Banović naglasivši još jednom da pinciranje ne radimo na hibridima koje kupujemo u apotekama. 

Kombinacija i organizacija

"Krastavac je veliki potrošač i možete ga na istoj parceli saditi sa još jednim velikim potrošačem, ali uz kombinaciju srednjih i malih potrošača. Na parceli koja je širine 1,2 ili 1,5 m koliko iznose školske mere parcele u bio uzgoju, možete kombinovati krastavac sa mahunarkama, lukom, salatama, rotkvicama, spanaćem, paprikama, kadificama i nevenom. Dobrom organizacijom sve može da se uklopi u jednu divnu sliku koja iznad svega ima za cilj očuvanje života u zemljištu", sa ljubavlju i strasti prema baštovanstvu piše Biljana i poziva svoje pratioce da sve što nauče na njenoj stranici prenose dalje - komšiji, prijateljima, kolegama pa sam i ja ozbiljno shvatila njen poziv. 


Foto prilog


Tagovi

Pinciranje Pinciranje krastavaca Stare sorte Hibrid Kako Ženski cvetovi Muški cvetovi Jesenji krastavci


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.