• Pinciranje
  • 06.06.2019. 10:00

Pinciranje krastavaca ubrzaće berbu i do 20 dana

Cilj samog pinciranja (orezivanje krastavaca) je da mnogo brže dođemo do one tačke u uzgoju kada će se susresti na istoj lozi (ili susednim) naš zaljubljeni par, muški i ženski cvet. Na ovaj način mi ubrzavamo berbu i do 20 dana, objašnjava Biljana Banović.

Foto: Depositphotos/vilaxlt
  • 3.495
  • 172
  • 0

Na Facebook stranici Trag biljke ovih dana više je nego živo. A kako i ne bi kada je sezona baštovanstva u punom jeku, a Biljana Banović više od ičega slavi - život. Nesebična u davanju saveta, Biljana nas ovih dana podučava kako pincirati krastavac. 

Biljana Banović: Moja životna misija je povratak čoveka prirodi i razvoj ekološke svesti kod ljudi

Biljana je ove sezone posejala ni manje ni više nego 18 sorti krastavaca. Kaže, među njima je i nekoliko hibrida, ali uglavnom su to stare i nasleđene sorte. Naglasak je na starim sortama jer se pinciranje ne radi kod hibrida koji, kako piše, uglavnom imaju na prvoj lozi i muške i ženske cvetove. 

Pinciranje je neophodno kod jesenje sadnje

"Cilj samog pinciranja (orezivanje krastavaca) je da mnogo brže dođemo do one tačke u uzgoju kada će se susresti na istoj lozi (ili susednim) naš zaljubljeni par, muški i ženski cvet. Na ovaj način mi ubrzavamo berbu i do 20 dana. Pinciranje je neophodno kod jesenje sadnje krastavaca da bi se ubrzalo plodonošenje.

Jesenji krastavci se seju u julu i to na mestu na kome je rastao grašak. Grašak je siderat koji iza sebe ostavlja veliku količinu azota u svom korenskom sistemu (azotofiksatorske bakterije) i kod berbe je važno da koren i ostane u tlu. On se postepenom razgradnjom ponaša kao dozator azota u tlu", objašnjava Biljana na svojoj FB stranici. 

Postupak pinciranja 

Na fotografiji 1 (u galeriji ispod teksta) je primarna loza. Krastavac puštamo da poraste do sedmog lista. Na primarnoj lozi očekujemo samo muške cvetove. 

Skraćujemo (pinciramo) lozu iznad petog lista, kako se i vidi na fotografiji 2. 

Nakon jedne nedelje vidi se početak rasta sekundarnih loza iz pazušnog dela svakog lista. S obzirom da je krastavac skraćen, nema bacanja hrane na primarnu lozu već je sva energija biljke usmerena na sekundarne loze. Primarna loza je nosilac muških cvetova, a sekundarna je nosilac ženskih (fotografija 3).

Na fotografiji 4 vidimo da se ženski i muški cvetovi nalaze na mreži. Muški na primarnoj, a ženski na sekundarnoj lozi. To nam je i bio cilj, piše Biljana. 

Najveći broj plodova očekuje se na tercijarnim (trećim) lozama tako da i druge (sekundarne) loze skraćujemo sada nakon sedmog lista. I tu se naše orezivanje završava. Tercijarne loze imaju mnoštvo ženskih i muških cvetova i najviše plodonose, naglašava Banović naglasivši još jednom da pinciranje ne radimo na hibridima koje kupujemo u apotekama. 

Kombinacija i organizacija

"Krastavac je veliki potrošač i možete ga na istoj parceli saditi sa još jednim velikim potrošačem, ali uz kombinaciju srednjih i malih potrošača. Na parceli koja je širine 1,2 ili 1,5 m koliko iznose školske mere parcele u bio uzgoju, možete kombinovati krastavac sa mahunarkama, lukom, salatama, rotkvicama, spanaćem, paprikama, kadificama i nevenom. Dobrom organizacijom sve može da se uklopi u jednu divnu sliku koja iznad svega ima za cilj očuvanje života u zemljištu", sa ljubavlju i strasti prema baštovanstvu piše Biljana i poziva svoje pratioce da sve što nauče na njenoj stranici prenose dalje - komšiji, prijateljima, kolegama pa sam i ja ozbiljno shvatila njen poziv. 


Foto prilog


Tagovi

Pinciranje Pinciranje krastavaca Stare sorte Hibrid Kako Ženski cvetovi Muški cvetovi Jesenji krastavci


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi