Povrtari iz Crepaje prave računicu - ulagati u plastenike ili ne.
Đura Đukić iz Crepaje nakon fakulteta odlučio je da se vrati na imanje i danas se, zajedno sa suprugom i sinovima, bavi povrtarstvom. Imaju desetinu plastenika i nekoliko hektara otvorene proizvodnje.
"U plastenicima ide klasika - salata, spanać, rotkvice, posle u glavnoj sezoni paradajz, krastavac i paprika. Na otvorenom je svo povrće, osim paprike i bostana", kaže Đukić.
Trude se da sve rade sami, jer kažu da je teško naći radnu snagu. Najzahtevnija kultura im je paprika, jer za dobit 80% mora da bude iz prve klase. U plastenicima imaju samo baburu.
Povrće prodaju na pančevačkoj pijaci, po cenama koje su veće od veleprodaje. Međutim, prodaja je teža, pa nema velike zarade.
"Mislim da je uzrok jako loša politika prema poljoprivredi, a počela je i masovna proizvodnja na sitnim parcelama ljudi koji su ostali bez posla. Ipak, tržište je malo, a uvozi se i povrće iz Albanije, Turske, Grčke i Španije. Čini mi se da zato plastenička proizvodnja izlazi iz mode", smatra Đukić.
Više u prilogu:
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/