Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crepaja
  • 16.11.2017. 18:30

Plastenička proizvodnja izlazi iz mode?

Povrtari iz Crepaje prave računicu - ulagati u plastenike ili ne.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.532
  • 122
  • 0

Đura Đukić iz Crepaje nakon fakulteta odlučio je da se vrati na imanje i danas se, zajedno sa suprugom i sinovima, bavi povrtarstvom. Imaju desetinu plastenika i nekoliko hektara otvorene proizvodnje.

"U plastenicima ide klasika - salata, spanać, rotkvice, posle u glavnoj sezoni paradajz, krastavac i paprika. Na otvorenom je svo povrće, osim paprike i bostana", kaže Đukić.

Trude se da sve rade sami, jer kažu da je teško naći radnu snagu. Najzahtevnija kultura im je paprika, jer za dobit 80% mora da bude iz prve klase. U plastenicima imaju samo baburu.

Odustati od plastenika?

Povrće prodaju na pančevačkoj pijaci, po cenama koje su veće od veleprodaje. Međutim, prodaja je teža, pa nema velike zarade.

"Mislim da je uzrok jako loša politika prema poljoprivredi, a počela je i masovna proizvodnja na sitnim parcelama ljudi koji su ostali bez posla. Ipak, tržište je malo, a uvozi se i povrće iz Albanije, Turske, Grčke i Španije. Čini mi se da zato plastenička proizvodnja izlazi iz mode", smatra Đukić.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Plastenik Povrće Crepaja Đura Đukić Proizvodnja na otvorenom


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner