Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 29.01.2023. 12:00

Pokrijte povrće u plastenicima tokom zimskog perioda

Kako ne bi došlo do izmrzavanja povrtarima se preporučuje da predveče, kada počnu da opadaju temperature, pokriju povrća agril folijom.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 85
  • 18
  • 0

Neuobičajeno topli novembar i decembar, kao i prva polovina januara, pogodovali su kulturama koje su posejane ili posađene u plastenicima. Ipak, pošto su se vratile niske temperature, potrebno ih je povremeno pokrivati. U plastenicima najviše su sađeni crveni i bijeli luk, ozima salata, a posejani spanać, blitva, cvekla, šargarepa.

Zbog povoljnih vremenskih uslova kraj prošle godine bio je izuzetno povoljan razvoj biljaka koje su sada u poodmakloj fazi rasta, naročito salata i ozimi crveni i beli luk, što bi trebalo da dovede do ranijeg sazrevanja i prodaje na tržištu. A cene povrća mnogo su više u zimskom nego u prolećnom periodu. Generalno, biljke koje se gaje u plastenicima tokom zimskog perioda mogu da izdrže temperature i do -10°C (lukovi).

Koristiti agril foliju

Kako ne bi došlo do izmrzavanja povrtarima se preporučuje da predveče, kada počinju da opadaju temperature, pokriju povrće agril folijom koja se odlikuje odličnom propustljivošću za vodu, vazduh i svetlost. Što je najvažnije, ne treba da se skida sa površine biljaka radi provetravanja.

Kada temperature pređu nula stepeni, poželjno je otkriti biljke i otvoriti vrata (Foto: Bojan Kecman)

Ako se preko nje sprovodi navodnjavanje, voda će postepeno ulaziti u mikropore folije, pa činite to polako. Slično orošavanju voća, ako temperature budu baš niske, stvoriće se tanka ledena kora na površini koja će sprečiti dalje snižavanje temperature i oštećenje biljaka. Kada otopli ona će se opet postepeno otapati i dodatno navodnjavati biljke. Temperatura ispod folije je za tri do četiri stepena viša u odnosu na onu iznad.

Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo 5 prirodnih načina

Agril folija može direktno da se stavi na biljke jer je izuzetno lagana i ne moraju se stvarati ispupčenja koja bi dozvolila ulazak sa strane hladnijeg vazduha, a time i povećanu šansu za izmrzavanje. Dobro je i ako je stavljena pre sadnje oko biljaka, kako bi se sprečio rast korova.

Vršiti i provetravanje

Kada temperature pređu nula stepeni, poželjno je otkriti biljke i otvoriti vrata, odnosno, provetriti plastenik. To je neophodno kako ne bi dolazilo do akumulacije vlage na zidovima. Bolje je ako su vrata viša i šira jer se povećava protok vazduha. Dolaskom večeri ponavlja se opisani postupak s tim što povrće ne treba navodnjavati svaki dan. Dovoljno je jednom u četiri do pet dana. Idealno je ako bi temperatura u plastenicima bez grejanja, bila oko pet, šest stepeni, tokom najtoplijeg dela dana.  

Na temperaturi nižoj od dva stepena biljke će vegetirati

Još bolja situacija je ako je unutar obezbeđeno grejanje koje omogućava brži rast biljaka. S obzirom na to da je za većinu farmera grejanje skupo, naročito poslednjih nekoliko meseci zbog poskupljenja energenata, na plastenike može da se postavi dodatna izolacija koja bi trebalo da se skida tokom najtoplijeg dela dana.

Kako proizvesti rasad kupusa?

Na temperaturi nižoj od dva stepena biljke će vegetirati i u njima se neće obavljati fiziološki procesi, a može doći i do smrzavanja ukoliko temperature pređu ispod nule i traju duži period.


Tagovi

Plastenici Provjetravanje plastenika Agril folija Niske temperature Orošavanje Izolacija Grejanje plastenika


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da je lukovica narcisa otrovna i da se nikada ne kombinuje u buketu sa drugim cvetovima baš zbog te otrovnosti? Sadrži materije koje teraju miševe, veverice, srne i zečeve.