Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišoni
  • 30.08.2018. 08:15

Pola miliona evra za proizvođače kornišona iz čačanskog i knićkog kraja

Povrtari iz čačanskog i knićkog kraja će za četiri meseca posla zaraditi pola miliona evra.

Foto: Pixabay / alex80
  • 1.812
  • 79
  • 0

Povrtari iz čačanskog i knićkog kraja, tačnije njih 140, ugovorili su proizvodnju kornišona za poznatog nemačkog kupca. Ovaj posao će trajati četiri meseca, a doneće im zaradu od pola miliona evra. Zadovoljni su, jer je proizvodnja unapred ugovorena, pa ne brinu o tržištu. Nadaju se da će u ovu istu svrhu u narednoj sezoni gajiti papriku i jagode.

"Najvažnije je prodati proizvod. Nije teško raditi, koliko je plasman težak. Međutim, trenutno je sve krektno sa strane kupca", kaže za RTS Miloljub Velanac iz čačanskog sela Katrge.

Rajko Čvrkić iz sela Rošci na 750 metara nadmorske visine na Kablaru dnevno ubere oko 300 kilograma kornišona, uglavnom prve klase. Proizvodnju ima na pet ari, a jedini problem je voda, koju mora da dovlači, da bi navodnjavao. "Što se tiče kvaliteta i prinosa, nije loše", kaže.

Čačak podržava male proizvođače

Proizvođači za kilogram prve klase dobijaju 90 dinara, čime su zadovoljni. U selu Zablaće kod Čačka do sada je otkupljeno oko 700 tona kornišona. Proizvođače podržava i Grad, kaže Snežana Đurović Marković iz Službe za razvoj poljoprivrede iz Čačka: "Mi ovim projektom bukvalno podržavamo najsitnije poljoprivredne proizvođače, one najugroženije grupe ljudi, poljoprivredne proizvođače koji imaju po hektar-dva poljoprivrednih površina".

Saradnja i sa agronomima

Povrtari imaju stalnu saradnju sa agronomima, koji im pružaju neophodnu pomoć i savete. "To se prvenstveno odnosi na pravovremeno otkrivanje bolesti i štetočina. Putem SMS servisa obaveštavali smo poljoprivrednike kada da obave tretman, sa čime i u kojim količinama", navodi agronom Borko Ivanović.


Izvori

RTS


Tagovi

Kornišon Čačak Knić Nemački kupac Rajko Čvrkić  Snežana Đurović Marković Borko Ivanović Miloljub Velanac Izvoz krastavaca


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.