Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trikovi u bašti
  • 07.05.2020. 07:30

Pomoću papira zaštitite mlade biljke od štetočina i gubitka vlage - i još par trikova

Brojne metode i trikovi koriste se u zaštiti biljaka iz bašte, a sa jednim zanimljivim predlogom javio nam se i Elvis Dado Horvatinović.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.094
  • 49
  • 0

Današnji povrtari koriste brojne metode i tehnike kako bi zaštitili svoje biljke ili 'izvukli' od njih ono najbolje, a kada otkriju nešto novo, rado to podele s nama na Agroklubu

Papirom zaštitite biljke iz rasada od rovca

Tako nam se javio Elvis Dado Horvatinović, naš verni čitalac i osnivač fejsbuk grupe Od grunta do stola s jednom idejom koju prate i slikovita uputstva. Prvo nas je uveo u problematiku koja traje već duže vreme.

"Kad god sam posadio kupusnjače, sledeći dan bi ih našao pregrižene. Znači, nije pojeden ni list ni koren - već stabljika nekih jedan centimetar u zemlji. I tako danima. Ja posadim novu biljku, a nešto ga taj ili neki drugi dan pregrize".

Priča Dado kako je s paprikama bila ista stvar, a kada je kopao zemlju za presađivanje rasada, naišao je na rovce, te otkrio kako su upravo oni krivci za uništene biljke.

Zaštitite baštu od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama...

Ovaj dugogodišnji povrtar otkrio je jedan trik kojim je uspešno zaštitio mlade biljke od rovca, a rado ga je podelio i s nama. Reč je o novinskom papiru koji se pokazao vrlo efikasnim.

Dakle, svaka vođica, i koren i stabljiku do prvih listova je umotao u papir i tako presadio biljke iz rasada. Kaže kako ih je na ovaj način uspešno sačuvao od rovca, ali i da je papir dobro zadržao vlagu. Stoga, od ovog načina zaštite imate dvostruku korist. 

Naš verni čitalac podelio je s nama vredan savet (Foto: Elvis Horvatinović) 

U galeriji ispod teksta pogledajte čitav postupak umotavanja mladih biljaka u papir, ali i ogromnog rovca kog je Dado ulovio. Umesto novinskog, možete koristiti i pak papir, papirne vrećice i slično. 

Pored ovog saveta koji će vam sigurno pomoći u presađivanju rasada, donosimo još neke metode kako biste poboljšali izgled biljaka tamo gde je to važno, zaštitili ih od štetočina, osigurali im stalnu vlažnost, pa i omogućili uslove za neometan rast i razvoj.

Kako stabljika praziluka može imati veći udeo bele boje?

Iako se jedu svi delovi praziluka, u kulinarstvu su cenjeniji oni beli. Belina se dobija zagrtanjem zemlje na stabljike, ali povrtari koriste i druge metode kao što je umotavanje u papir. To može biti novinski papir (u tom slučaju koristite sloj od pet listova) kog ćete omotati oko donjeg dela stabljike, te pričvrstiti kanapom, ali ne treba jako stezati kako ne bi oštetili biljke.

Stabljika se može umotati i papirnom rolom od ubrusa. Mogu vam poslužiti i kartonske kutije od sokova. Odrežite im donji deo, te stavite preko mlade biljke. Kako praziluk raste, karton postepeno punite zemljom, kompostom ili peskom. Na taj način očuvaćete belu boju ovog zdravog i ukusnog povrća.

Zaštitite kupus od štetočina

Poznato je da kupus napadaju razne štetočine, a kako biste ga zaštitili od onih koji se ubušuju u mlade stabljike umotajte njihov korenov vrat u papir. Na taj način ćete, na primer, sprečiti da kupusova muva izleže svoja jaja na korenu ovog povrća i tako napravi velike štete u narednom razdoblju. 

Rešite se raznih štetočina i glodara pomoću dijatomejske zemlje

Ukoliko su u zemlji već prisutne štetočine možete oko biljke posuti dijatomejsku zemlju ili ljutu papriku.

Napravite izvor vode biljkama pomoću boce  

Biljakama kojima je potrebno mnogo vlage, poput paradajza, paprike, patlidžana, tikvica i slično, možete da obezbedite stalan izvor vode koji je jednostavan za izradu, a sve što vam treba je plastična boca.

Probušite rupice na dnu boce i ukopajte je pored biljke, s tim da grlo bude prema gore. Voda će se u boci polako oslobađati kroz rupice, u blizini korena. Ovaj način navodnjavanja smanjiće rizik od razvoja bolesti, a posebno će pomoći onim povrtarima koji ne mogu redovno da zalivaju svoje povrće. 


Tagovi

Trikovi u povrtarstvu Zaštita biljaka iz rasada Umotavanje u papir Elvis Dado Horvatinović Boca Novinski papir Uzgoj praziluka Zaštita od rovca


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.