Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 09.04.2017. 14:00

Ponuda manja od potražnje

Imre Savrak iz Mužlje udružio se sa još nekoliko proizvođača kako bi lakše plasirao robu u dovoljnim količinama, koje tržište zahteva.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.247
  • 109
  • 0

Imre Savrak iz Mužlje pre 25 godina počeo je da se bavi povrtarstvom. Radio je u firmi gde je imao malu platu, pa je bilo potrebno dopuniti budžet. Kaže da je bavljenje povrtarstvom teško, zbog velikih ulaganja.

"Kada pređete taj nivo da je mnogo za pijacu, onda put do punog šlepera dnevno za izvoz, morate da pregazite. Kada to uspete, sve je lakše", kaže Savrak.

Zaštićeni i otvoreni prostor

Proizvodnja je u toku cele godine na hektar zemljišta pod plastenikom. Najviše su zastupljeni krastavac, paradajz i paprika. Otvorena proizvodnja je na 30 jutara, a to je namenjeno kupusu, tikvicama, karfiolu i mladom krompiru.

Mala cena kupusa, profitabilan krastavac

Prošla godina je bila veoma loša, zbog padavina, koje su prouzrokovle bolesti. Tako se kod kupusa pojavila crna pegavost. Cenu umanjuje i činjenica da su površine pod ovom kulturom u srednjem Banatu povećane za 30% do 40%. Računica je drugačija sa paradajzom, kaže Imre:

"U današnje vreme, ako ste ispod pet kila po struku, vaša proizvodnja više nije rentabilna. Sa tri - četiri kile ste negde na nuli, pet kila je kilogram zarade, što ostaje nama. Krastavac je profitabilniji. Prva klasa se najlakše prodaje i ima maksimalnu cenu, a druga i treća klasa su fatalne za proizvodnju".

Udruživanje za bolji plasman

Ova porodica proizvodi i rasad, a kako kaže domaćin - dobar rasad znači dobar rod. Do pre tri godine su ga kupovali, a danas imaju svoj rasad i bolje rezultate. Plan je da urade hektar udruženog rasadnika.

Proizvodnja ne zadovoljava veliku potražnju, pa se nekoliko proizvođača udružilo. Imre kaže da je lakše zajednički, jer je prodaja brža i bolja, a imaju i dovoljno količina za pun šleper namenjen izvozu.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Imre Savrak Mužlja Kupus Paradajz Paprika Krastavac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner