Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snažan kao Popaj
  • 29.06.2019. 08:00

Popaj je ipak bio u pravu - spanać povećava snagu

Naučnici sa Univerziteta Frej (Freie) u Berlinu preporučili su da se ekdisteron - hemikalija slična steroidu, a koja je pronađena u spanaću, doda na popis zabranjenih doping supstanci kod sportista.

Foto: Pixabay/MabelAmber
  • 220
  • 10
  • 0

Nije bilo deteta kom roditelji nisu pokušali prodati priču o tome kako će biti snažni kao mornar Popaj, popularni lik istoimenog animiranog filma, ako budu jeli spanać. Dugo vremena nam je trebalo da shvatimo kako gvožđa koje je važilo kao "krivac" za snagu, ima puno više u drugim namirnicama biljnog porekla. Danas deca više ne gledaju Popaja pa im ne možeš prodati priču o spanaću koji im nije baš omiljen na jelovniku. 

Ipak, ovih dana saznajemo kako su naučnici sa Univerziteta Frej (Freie) u Berlinu preporučili da se ekdisteron - hemikalija slična steroidu, a koja je pronađena u spanaću, doda na popis zabranjenih doping supstanci kod sportista. 

Naime, Univerzitetski institut za farmaciju sproveo je trening snage u trajanju deset nedelja, sa 46 sportista kako bi testirali uticaj koji supstanca ekdisteron ima na njihovu fizičku spremu. 

Učesnici su bili podeljeni u četiri grupe. Jedna je bila kontrolna, druga je primala placebo dok su treći i četvrti svaki dan primili dve i osam kapsula koje su sadržile 100 mg ekdisterona iz ekstrakta spanaća, navodi euronews.com

"Značajno veće povećanje mišićne mase zabeleženo je kod onih učesnika koji su dozirani ekdisteronom", navodi se u ovoj studiji. Još važnije u odnosu na sportski učinak koji je bio tri puta veći, primećeno je znatno povećanje performansi kod sportista. 

Maria Par, jedna od naučnica koja je učestvovala u ovom istraživanju, rekla je kako su zbog svega ovoga preporučili Svetskoj antidoping agenciji (WADA) da supstancu ekdisteron dodaju na popis dopinga koje sportisti ne smeju koristiti. Naime, ekdisteron se na Zapadu prodaje kao sintetički preparat pod imenom mesobolin

Dakle, Popaj, odnosno njegov tvorac, Elzi Krisler Segar, bili su u pravu još pri sto godina kada je 1919. godine kreiran ovaj animirani lik. Ne bi me čudilo da ovo otkriće ponovo vrati Popaja na velika platna i male ekrane. 


Povezana biljna vrsta

Spanać

Spanać

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Potiče iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gde se gaji i konzumira već više od 2 000 godina.... Više [+]

Tagovi

Spanać Ekdisteron Hemikalija Steroid u spanaću Doping Maria Par Popaj Mišićna masa Elzi Krisler Segar


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.