Rotkva i crni luk rastvaraju sluz, pomažu kod iskašljavanja, uklanjaju nadražujući kašalj.
Povrće nije samo hrana, ono je i lek. Najbolje je koristiti proizvedeno na organski način. Osim obilja minerala i vitamina, sadrži i mnogobrojne korisne materije koje oporavljaju i jačaju naš organizam. Od davnina su u narodnoj medicini cenjeni baštenski plodovi.
Ovo povrće nazivaju čistačem organizma. Odlikuje se malim sadržajem kalorija, u 100 gr ima 16 kcal, ali sadrži mnogo vitamina, minerala, biljnih vlakana, antioksidante koji smanjuju rizik od pojave raka prostate, dojke, debelog creva i jajnika. U narodnoj medicini je cenjen lek protiv bolesti disajnih puteva, pomaže kod kašlja i bronhitisa.
Najefikasnija je kada se koristi sa medom. Sok koji se dobije razmekšava sluz i olakšava iskašljavanje. Uzme se jedna rotkva i oštrim nožem odsecite vrh koji će biti poklopac. Unutrašnjost izdubite, ali ostavite deblji sloj kao zid. Dno zarežite i napravite malu rupicu veličine dva do tri milimetra.
Rotkvu stavite na čašu. U udubljenje uspite med, ali ne do vrha. Ostavite prostor za sok koji će nastati. Poklopite sa odrezanim delom. Ostavi se dva dana ili kada vidimo da je sav med izašao kroz dno u čašu. Konzumira se svaki dan. Ujutro na prazan stomak, u podne i na veče po jednu malu kašičicu.
Korisnije je napraviti sok pomoću sokovnika u koji dodajemo med u odnosu 1:1. Dobro promešamo i već posle tri sata se može koristiti.
Pravi se sirup protiv kašlja. Kada vodi u kojoj smo kuvali rotkvu dodamo med u količini 1:0,5 i ponovo prokuvamo dobijamo odličan sirup koji pomaže kod astme i odstranjuje sluz iz grla, dušnika i pluća. Uzima se po jedna supena kašika na svaki sat vremena. Ne treba preterivati sa konzumacijom ovog povrća, jer deluje nadražujuće na bubrege. Za decu se na isti način može koristiti repa, jer je blaža.
O crvenom luku i njegovoj lekovitosti izlišno je govoriti. Ovo povrće je spas za suvi i mokri dugotrajni, jaki kašalj. Već posle prvih gutljaja čaja bolesnik oseća olakšanje.
U posudu se stave dve do tri male glavice ili jedna veća. Luk se može oguliti, ali ima i recepata koji ne preporučuju uklanjanje crvenih listova omotača.
Glavica se iseče na četvrtine i prele vodom da bude potpuno potopljena. Kuva se dok ne proključa, a zatim isključite električni šporet. Posudu sa lukom ostaviti na ploči dok se ne prohladi. Pije se mlak čaj.
Zbog svog neugodnog mirisa i ukusa nije popularan, ali je izuzetno efikasan. Neugodan miris se može ublažiti dodavanjem malo soka od limuna.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka