• Kikinda
  • 01.05.2017. 14:00

Povrtarima potrebna zadruga

Dragan Vukobrat iz Kikinde već tri decenije bavi se proizvodnjom povrća. Kaže da je najveći problem to što ne postoji zadruga, pa veliki proizvođači "uzimaju kajmak".

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.376
  • 69
  • 0

Mašinski inženjer Dragan Vukobrat iz Kikinde pre tri decenije odlučio je da se bavi proizvodnjom povrća. Kaže da se od ovog posla ranije bolje živelo. Proizvodnju semenske paprike dopunio je kornišonima, industrijskom paprikom, karfiolom i kupusom.

"Imam oko tri hektara zemlje, a u zatvorenom prosotoru oko 1.000 kvadrata. Kornišoni su mi na 3.000 kvadrata, a biće i jedno jutro paprike, konzumne, crvene", objašnjava Vukobrat.

Dodaje da prošla godina nije bila loša, kada je reč o prinosu. Najveće probleme pravile su vremenske prilike. Na udaru su najviše bili kornišoni i karfiol.

Udruživanje preko potrebno

Vodi se savetima stručnjaka i prati sve novosti, a koristi i subvencije. Kaže da je najveći problem to što ne postoji zadruga, pa veliki proizvođači "uzimaju kajmak":

"Morali bi da imamo obučene kadrove, koji bi vodili zadrugu. Ja ne mogu da radim ovde i da vodim zadrugu. Potrebno je pomoći ljudima, da se krene i kada vide da ide - prilaziće sami", smatra ovaj povrtar.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Dragan Vukobrat Kikinda Kornišon Paprika


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi