Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mačva
  • 23.10.2017. 16:00

Povrtarstvo isplativije od stočarstva

Branislav Tufegdžić se nakon loših iskustava u stočarstvu opredelio za proizvodnju povrća - pre svega paprike i kupusa.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 888
  • 37
  • 0

Branislav Tufegdžić iz sela Radenković u Mačvi ima oko 12 hektara zemlje. Dva i po hektara je namenio za povrtarstvo, a na ostatku uzgaja detelinu, pšenicu, kukuruz. Nekada se bavio i stočarstvom, ali to je smanjio.

"Na 80 ari uzgajam kupus i to tri sote - bukurešt, bravo i kompas. To je druga kultura, skinuli smo pšenicu. Navodnjavamo kišom, a đubrimo između redova", kaže Tufegdžić.

Jagode kao kompenzacija

Uzgaja i crvenu papriku za javar, od koje ostavlja seme, paradajz u plastenicima i jagode. Plasira ih na pijacama i u marketima. Cenu obara povrće koje stiže iz inostranstva, ali kompenzacija je stigla u vidu zarade od jagoda.

"Jagode su ove godine imale za 60% manji prinos, pa je cena bila dobra. Ali verujem da bih više dobio da je bio pun rod", smatra Branislav.

Proširenje proizvodnje

Planira intenzivniju proizvodnju, jer u gradu ne vidi perspektivu. Kaže da je naučio na selu, pa iako je teško, nema nameru da odustane, nego da proširi broj kultura. U tome će mu pomoći i stručnjaci, čije savete rado uvažava.

Savete o uzgoju kupusa pogledajte u videu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Branislav Tufegdžić Radenković Povrtarstvo Kupus Paprika Jagode


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!