Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 30.12.2019. 12:00

Pravilno naklijavanje i upotreba sečenog krompira za sadnju

Mnogi proizvođači seku mladi krompir na samo dva okca, što može da bude veoma rizično, posebno ako se on posadi u loše pripremljeno zemljište i ako su nepovoljni uslovi tokom nicanja. Proverite savete kako da to ispravno uradite.

Foto: Pixabay/Ari_Colour
  • 3.873
  • 129
  • 0

Pri sadnji krompira, a posebno u proizvodnji semenskog krompira, ne preporučuje se sečenje krtola. Međutim, ukoliko se ukaže potreba za tim, neophodno je ispoštovati određena pravila.

Krtole treba seći po uzdužnoj osi, kako bi približno jednak broj okaca bio na obe polovine krtole jer u suprotnom dobiće se znatno manji broj klica na delu do pupka. Ovaj postupak trebalo bi da se obavi na pet do deset dana pre sadnje, kako bi presek bio presvučen slojem plute ("zarastao"). Nakon 12 - 18 sati posle sečenja pri optimalnoj temperaturi i vlažnosti vazduha stvara se zaštitna opna, koja štiti krtolu od prodora patogena. Ukoliko se izvrši sadnja sveže presečenih krtola, one postaju odlična podloga za razvoj mnogih mikroorganizama. Neki proizvođači seku naklijale krtole, a neki ih nakon sečenja naklijavaju. Temperatura u prostoriji gde se čuvaju sečene krtole treba da bude 15 - 20°C, a vlažnost vazduha da iznosi 60 - 85%. Mnogi patogeni vrlo lako se prenose tokom procesa sečenja krtola pa je zbog toga veoma važno da se nož dobro dezinfikuje u rastvoru alkohola ili na otvorenom plamenu. U krajnjem slučaju, dobro je povremeno nož oprati pod mlazom tekuće vode, savetuje stručnjak Milica Veletić iz PSSRS.

Istraživanje dokazalo: Batat ispušta miris kako bi se odbranio od štetočina

Prednost sadnje naklijalih krtola je brže i ravnomernije nicanje

Mnogi proizvođači seku mladi krompir na samo dva okca, što može da bude veoma rizično, posebno ako se on posadi u loše pripremljeno zemljište i ako su nepovoljni uslovi tokom nicanja. Sečen krompir pretrpi tzv. "pozitivan stres", usled čega počne ranije da klija, ranije stvara krtole i ima kraći vegetacioni period, što je od velikog značaja naročito u proizvodnji mladog krompira ili pri sadnji na rastresitom tlu.

Za sadnju treba koristiti pravilno naklijale ili nenaklijale krtole. Prednost sadnje naklijalih krtola je što brže i ravnomernije niču, biljka ima brži početni porast i razvoj korenovog sistema i tako umanjuje mogućnost infekcije klice parazitima, prouzrokovačima plamenjače i drugih oboljenja. Naklijavanje krtola može da se obavlja u klijalištima u kojima je relativna vlažnost vazduha veoma visoka (92 - 95%) i koja su dovoljno osvetljena. Krompir se ređa u drvene ili plastične sandučiće, koji se potom stavljaju u dva reda.

Ostali bez godišnjeg roda krompira jer ne znaju da upravljaju rekama?

Voditi računa o temperaturi prostorije

Pre procesa naklijavanja, potrebno je gajbu i prostoriju dezinfikovati nekim fungicidom. Naklijavanje treba da počne najmanje mesec dana pre planirane sadnje, u prostoriji u kojoj je potpuni mrak i vlažnost treba da se kreće od 85 - 95%. Temperatura vazduha u prvoj nedelji treba da bude 12 - 15°C, u drugoj i trećoj oko 17°C, a u poslednjoj nedelji 10 - 12°C. Od momenta aktiviranja klica osvetljenost prostorije treba povećati, kako bi se sprečilo izduživanje i etioliranost klica. Kao izvor svetlosti može da se koristi prirodna ili veštačka svetlost. Gajbe treba povremeno rotirati, da bi sve krtole dobile približno istu količinu svetlosti. Prostoriju u kojoj se vrši naklijavanje treba povremeno provetriti zbog povećane koncentracije ugljen dioksida.

Pravilno naklijale krtole treba da imaju čvrste klice, dužine 10 - 15 milimetara i da su intenzivno pigmentisane. Krtole koje su bolesne i koje imaju nepravilno razvijene klice, treba odstraniti, kako tokom proizvodnje ne bi došlo do pojave praznih mesta. Dobro i pravilno naklijan krompir može da se čuva dve do četiri nedelje pre sadnje. Ukoliko se ne vrši proces naklijavanja, duge blede klice treba odlomiti do kraja. Za sadnju krompira automatskim sadilicama, prikladno je koristiti krtole sa tek aktiviranom klicom veličine dva do četiri milimetra.


Tagovi

Naklijale krtole Sadnja krompira Klice Dezinfikovanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB