Sadnja početkom septembra omogućava da berete plodove krajem jeseni ili početkom zime.
Početak septembra je idealno vreme za sadnju brokolija i karfiola u plastenicima. Ove dve povrtarske kulture iz porodice kupusnjača najbolje rastu kada temperature nisu previsoke, a početak jeseni im pruža savršene uslove za rast.
S obzirom na to da brokoliju i karfiolu treba oko 70 do 90 dana od sadnje do berbe, sadnja početkom septembra omogućava da berete plodove krajem jeseni ili početkom zime.
Kada birate sorte brokolija i karfiola za sadnju, preporučuju se sledeće:
U septembru i oktobru nije potrebno zatvarati plastenik tokom noći, jer brokoli i karfiol dobro podnose niže temperature. Ovo će pomoći biljkama da se prilagode spoljašnjim uslovima i razviju snažan korenov sistem, što je ključno za njihov dalji rast.
Optimalan sklop biljaka iznosi oko 4.500 biljaka na 1.000 kvadratnih metara. Ovo omogućava svakoj biljci dovoljno prostora za rast i razvoj. Obavezan je sistem kap po kap za navodnjavanje, jer omogućava ravnomerno i ekonomično zalivanje.
Tokom prvih sedmica nakon presađivanja, potrebno je zalivati svaka dva dana kako bi se biljke dobro ukorenile. Nakon tog perioda, zalivanje se može smanjiti na jednom nedeljno, jer brokoli i karfiol ne zahtevaju puno vode.
Ishranu brokolija karfiola najbolje je obavljati preko sistema kap po kap, jer ovaj način omogućava ravnomerno raspoređivanje hranljivih materija direktno do korena biljke. Odmah nakon sadnje, preporučuje se dodavanje vodotopivog đubriva u razmeri 1:4:1 (azot, fosfor, kalijum). Ovaj razmer pomaže biljkama da se brzo ukorene i razviju snažan korenov sistem.
Tokom rasta, sve do pred berbu, preporučuje se korišćenje đubriva u razmeri 2:2:2 jednom nedeljno. Ovo će osigurati da biljke dobiju ravnomeran unos svih potrebnih hranljivih materija, što će pomoći njihovom zdravom razvoju i rastu.
Pred samu berbu, potrebno je povećati unos kalijuma kako bi se poboljšao kvalitet ploda. Tada se koristi đubrivo u razmeri 1:1:4 (azot, fosfor, kalijum), što će podstaći zrenje plodova i poboljšati njihov ukus i čvrstoću.
Brokoli i karfiol se beru ručno i to jednostavnim sečenjam ploda nožem ili makazama, tik ispod glavice. Ovaj način berbe omogućava očuvanje kvaliteta plodova i umanjuje oštećenja biljke. Kada uberemo plodove, možemo ih direktno prodavati kao sveže povrće ili ih zalediti radi dužeg čuvanja i kasnije prodaje.
Kod berbe brokulija, veoma je važno obratiti pažnju na tajming. Ako se ne ubere na vreme, može doći do prerastanja, što će rezultirati plodovima koji nisu kompaktni i manje su privlačni kupcima. Preporučuje se berba čim glavica postane čvrsta i formirana, ali pre nego što cvetići počnu da se otvaraju. Ovo je idealno vreme za berbu kako bi se osigurala maksimalna svežina i kvalitet.
Sveže ubrane glavice brokolija i karfiola mogu se odmah ponuditi na tržištu ili se pakuju i čuvaju na niskim temperaturama kako bi se prodavale u kasnijem periodu. Zamrzavanje je takođe dobra opcija, jer omogućava zadržavanje hranljivih vrednosti i ukusa plodova, a daje vam fleksibilnost u pogledu vremena prodaje.
Tagovi
Autor