Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 09.03.2023. 07:30

Pred nama je sadnja crvenog luka - koji su dobri predusevi?

Prilikom kupovine pregledajte lukovice, od njihovog kvaliteta zavisi uspeh uzgajanja. Kupite ga na vreme!

Foto: Depositphoto/53tinakamelina.gmail.com
  • 4.331
  • 270
  • 0

Pred nama je sadnja crvenog luka, najčešće vrste iz porodice lukova koju uzgajamo u baštama. Obavlja se kada nastanu povoljni vremenski uslovi. Odgovara mu nešto toplije zemljište nego belom luku.

Kako ga posaditi?

Dobri predusevi su: grašak, pasulj, kupus, tikvice i druge povrtarske vrste. Često se sadi u združenom usevu sa šargarepom koja svojim mirisom tera lukovu muvu. Sorte mogu imati različit vegetacijski period od 90 do 180 dana. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je tri stepena Celzijusa, dok se optimalna kreće od 12 do 25 stepeni. Površina treba da je osunčana, a zemlja drenirana. Međuredni razmak se kreće od 15 do 25 centimetara, dok je u redu oko osam centimetara.

Razmak može biti manji ako ćete brati mladi luk (Foto: Depositphoto/NataFrank)

Obratite pažnju na sadni materijal

Odaberite odgovarajuće sorte koje želite uzgajati. Rana kupovina će vam dati veći izbor, a često se dešava da za krajnje termine sadnje lukovica, arpadžika, nema u ponudi.

Prilikom kupovine dobro pregledajte lukovice. One trebaju da su obučene u listove omotače koji su sjajni i suvi.

Ne smeju biti mokre ili da na njima uočite promene boje nastale zbog delovanja vlage. Mekani, vlažni, truli komadi u pakovanju znak su da ga ne kupujete. Ne smeju biti ni smrežurane sa zelenim listovima. To je siguran znak da su hranljive materije usmerene na razvoj listova, koren je slab. Kada ih koristimo za setvu glavice će ostati male. Kada nemaju listove omotače, odnosno kada su gole, podložne su brzom isušivanju, truljenju i napadu štetočina. Koren treba da je očuvan, a dno luka celo.

Idealni uslovi za čuvanje je temperatura od 10 do 15 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha od 70 do 75 odsto.

Sitne lukovice, prečnika manjeg od 1,5 cm se ne preporučuju. One imaju manji potencijal, sadrže manje hranljivih materija. Odlikuju se sporijim rastom, a daju sitnije glavice. Idealna veličina je prečnika dva centimetra. One najmanje idu u seme, što nije slučaj s krupnim komadima oko 2,5 cm i većim. Najkrupnije će dati više listova.


Tagovi

Crveni luk Sadnja crvenog luka Arpadžik Lukovice Prolećna sadnja Sadnja luka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃