Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muskatna tikva
  • 27.07.2019. 18:00
  • Raški okrug, Kraljevo

Prednost uzgoja muskatne tikve - može dugo da se čuva nakon berbe

Ono što je najvažnije za svakog poljoprivrednog proizvođača, pored dobrog roda jeste plasman proizvoda. U ovom slučaju lokalna hladnjača obezbeđuje sve ono što je neophodno za proizvodnju: seme, foliju, prihranu, creva za navodnjavanje, kao i plasman proizvoda.

Foto: Marko Bogojević
  • 4.487
  • 52
  • 1

Muskatna tikvica izgledom podseća na tikvicu, a slatkastim ukusom, na bundevu. Od njih se razlikuje po tome što ima malu semenu šupljinu pri vrhu ploda i može da se kaže da ima oblik tambure. Zbog svoje fine arome i nosi naziv muskatna ili mirišljava tikvica. Koristi se za pripremu sokova, pekmeza i kašica. Od nje mogu da se pripremaju čorbe, pite i razna druga jela. Može da se koristi kao mlada i kao zrela. Mlado meso ima limun žutu boju, dok je meso zrele tikvice slatko i ima tamniju boju.

U našim krajevima gotovo je nepoznata ili jako malo poznata i pored toga što je izuzetno cenjena među nutricionistima. Ova vrsta bundeve bogata je vitaminima i mineralima, sadrži alfa i beta karoten koji su značajni za vid i zdravlje očiju. Sadrži kompleks vitamina B i C, koji štite organizam od gripa i prehlade.

Od agrotehnike, dovoljno je međuredno kultiviranje

Za potrebe hladnjače koja obezbeđuje inpute za proizvodnju, ali i otkup, Marko Bogojević iz Kraljeva, odlučio se na proizvodnju ovog interesantnog povrća.

Ne zahteva veliku agrotehniku

U razgovoru sa ovim poljoprivrednim proizvođačem, zaključili smo da je reč o srednje zahtevnoj povrtarskoj vrsti, koja ima velike zahteve za vodom, naročito tokom veoma toplih letnjih dana pa je potrebno zalivanje svakog ili svakog drugog dana. Od agrotehničkih mera neophodno je bar jedno okopavanje i dva međuredna kultiviranja, tako da u tom smislu nije zahtevan usev. Takođe, trebalo bi izvršiti i prihranu preko listova. Međuredni razmak setve je dva metra dok je razmak u redu jedan metar. Na jednoj biljci može da rodi tri do četiri ploda.

Prednost je što može dugo da se čuva nakon berbe

Još jedna od prednosti proizvodnje ove vrste tikve je ta što se može dugo čuvati nakon berbe. Gotovo čitave zime može da se čuva na temperaturi od pet do deset stepeni.

"Krajem maja se poseje, u novembru se bere. Ovo je druga godina kako gajimo ovu vrstu tikve. Hladnjača obezbeđuje sve što je neophodno za proizvodnju dok mi ulažemo vreme i rad. Berba traje jedan dan, nema podbiranja. Relativno lako se bere, radimo porodično jedan hektar na tri parcele. Tako da za jedan dan oberemo jednu. Težina tikvica kreće se oko tri do četiri kilograma. Prinos se kreće oko 40t/ha. Tada se nosi na procenu, gleda se nivo šećera u plodu. Poplave su ove godine kod mnogih upropastile bašte i zasade", objašnjava Bogojević.

Nakon berbe, otkup proizvoda zagarantovan

Ovo povrće veoma je otporno na bolesti i štetočine i ne zahteva primenu hemijskih sredstava za zaštitu. Prema rečima našeg sagovornika, prska se samo jednom i to protiv plamenjače. Iz ovog razloga, pogodna je namirnica za ishranu beba i dece, a lako se može gajiti i po organskim principima proizvodnje.

Ono što je najvažnije za svakog poljoprivrednog proizvođača, pored dobrog roda jeste plasman proizvoda. U ovom slučaju lokalna hladnjača obezbeđuje sve ono što je neophodno za proizvodnju: seme, foliju, prihranu, creva za navodnjavanje, kao i plasman proizvoda. 


Tagovi

Uzgoj muskatne tikvice Otkupna cena Otkup tikvica Plasman proizvoda Marko Bogojević Plamenjača tikvice


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.