Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja paprike
  • 03.06.2021. 14:00

Presađivanje paprike na otvoreno - odradite i zaštitu na bazi bakra

Pre nego što će se paprika izneti na parcelu, preporuka je da se izvrši i osnovna zaštita sredstvima na bazi bakra, u zavisnosti u kakvom se stanju nalazi usev.

Foto: Depositphotos/york010
  • 709
  • 39
  • 0

Na pojedinim mestima tek sada krenulo se sa presađivanjem paprike na otvoreno polje. Vremenski uslovi pogodovali su ovoj operaciji, što su poljoprivrednici iskoristili kako bi odradili dodatnu obradu i postavili sistem za navodnjavanje, ali i malč folije. 

Prema rečima stručnjaka, Živka Šašića, iz PSSRS, ovo povrće presađuje se na foliju u dva reda, pri čemu je međuredni razmak od 30 do 40 cm, a rastojanje u redu od 25 do 35 cm. Optimalna veličina rasada je kada imaju od osam do deset razvijenih pravih listova i tu se ne računaju kotiledoni. Nakon što se odradi presađivanje, obavezno je zalivanje, a Šašić savetuje da je norma navodnjavanja uslovljena stanjem zemljišne vlage. 

Paralelno sa prvim navodnjavanjem, odraditi i prihranu vodotopivim đubrivima, formulacije 1:3:1 ili 1:4:1, u dozi od dva grama po biljci.

"Prihrana NPK hranivima sa naglašenim udelom fosfora važna je za bolje ukorenjavanje useva i razvijanje korenovog sistema. Ostali termini i norme zalivanja, zavise od vlažnosti zemljišta, padavina i faze razvoja rasada", pojašnjava ovaj agronom.

Kako se prihranjivanje izvodi u skladu sa fazom razvoja, samim tim menjaće se formulacije NPK hraniva, a svakih sedam do deset dana trebalo bi obaviti i prihranu kalcijumom i to folijarno ili fertirigacijom, kako bi se sprečila pojava suve truleži ploda. 

Najveći efekat postiže se kontinuiranim pregledom useva

Pre nego što će se paprika iznese na parcelu, preporuka je da se obavi i osnovna zaštita sredstvima na bazi bakra, u zavisnosti u kakvom se stanju nalazi biljka. U tom slučaju najvažnije je obratiti pažnju na pojavu biljnih vaši, tripsa, ali i ostalih štetočina. Svakako, kao preventiva savetuje se svakodnevni obilazak zasada jer se na takav način postižu najbolji rezultati. 

"U slučaju nestabilnih vremenskih prilika, useve tretirati aminokiselinama u cilju smanjenja stresa na najmanju moguću meru. Takođe, važno je prilikom zalivanja, dodati i huminske ili fulvinske kiseline, kako bi se podstakao rast i razvoj korenovog sistema, ali i bolje usvajanje hranljivih materija", napominje savetodavac PSSRS, dodajući da je razvijen koren izuzetno važan za razvoj useva, za plodnošenje, a na kraju i za ukupan prinos povrća. 

Uzgoj paprike na otvorenom: Na šta posebno treba paziti?

Kako smo nedavno pisali, najbolje rezultate daje na dubokim, rastresitim i bogatim humusnim zemljištima, a pH mu treba biti 6.0 - 6.8. Zato se pre sadnje preporučuje napraviti analizu zemljišta. 

Najbolje je saditi nakon kultura iz porodice mahunarki, a izbegavati nakon paradajza i krompira zbog mogućeg prenosa bolesti. Nakon paprike se mogu uzgajati korenaste vrste i kupusnjače. 

Đubrenje je jako važno jer ovo povrće iz zemljišta iznosi velike količine hraniva. U osnovnom (jesenjem) đubrenju, gde god je to moguće, preporučljivo je koristiti stajnjak (40-50 t/ha) ili NPK 6:18:36 (200-300 kg/ha) ili pak NPK 7:14:26. U pripremi zemljišta za sadnju paprike, kao dopunska dodaje se NPK 15:15:15 ili NPK 20:10:10 (150-200 kg/ha).

A za kraj još jednom - ne preterujte s đubrenjem posebno ako niste uradili analizu zemljišta. 


Tagovi

Presađivanje paprike Živko Šašić Suva trulež ploda Prihranjivanje Vodootopiva đubriva Zaštitni tretmani Kultiviranje zemljišta Đubrenje paprike


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!