Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u pustinji
  • 19.03.2021. 18:00

Prikupili 50 miliona dolara za uzgoj 75 tona paradajza nedeljno - u pustinji

Kompanija za uzgoj povrća i voća u zaštićenom prostoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima ukupno 60 miliona dolara kapitala za izgradnju dva nova staklenika usred pustinje.

Foto: Facebook/Pure Harvest
  • 162
  • 18
  • 0

Pure Harvest, kompanija za uzgoj stakleničkog povrća i voća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), prikupila je 50 miliona dolara putem takozvanih islamskih obveznica poznatih pod arapskim imenom sukuk, piše reuters.

To je prvi put da je ova kompanija dugom osigurala kapital na tržištu. Osim toga, u januaru su prikupili i 10 miliona dolara sopstvenog kapitala. Sada će ukupno 60 miliona dolara uložiti u izgradnju dva visokotehnološka hibridna staklenika usred pustinje.

Cilj povećanje proizvodnje pa onda izvoz? 

U njemu će proizvoditi paradajz. Osim nje, ova kompanija je poznata i po uzgoju lisnatog povrća. Takođe, dodatne finansije će im omogućiti da unaprede postojeći pogon za proizvodnju bobičastog voća i izgrade centar za uzgoj paradajza u Saudijskoj Arabiji. To će ostvariti u partnerstvu sa Nacionalnom poljoprivrednom razvojnom kompanijom (NADEC), koja je inače 20-postotno vlasništvo Fonda za javna ulaganja te države.

U novom stakleniku planiraju da proizvode oko 75 tona tog povrća nedeljno do juna, što je priličan pomak u odnosu na sadašnjih 10 do 14 tona.

"U planu kompanije još uvek nije izvoz proizvoda", rekao je njen osnivač, Skaj Kurc. Pojasnio je da prvo žele da pokriju potrebe u Zaljivu, gde se trenutno uvozi čak do 90 odsto sveže hrane. To je ujedno i jedan od glavnih razloga za osnivanje ove kompanije, kao i zabrana uvoza regionalnih proizvoda zbog visokih nivoa ostataka pesticida.

Emirati istrajni u domaćoj proizvodnji hrane: Korona dokazala da se isplati

Međutim, ovaj proizvođač očekuje izlazak na tržišta izvan regije sledeće ili 2023. godine, a kako otkrivaju, pregovaraju o izgradnji projekata u jugoistočnoj Aziji u partnerstvu sa jednim bogatašem sa Filipina.


Tagovi

Pure Harvest UAE Staklenik Kapital Ulaganje Uzgoj paradajza Uzgoj u pustinji


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.