Pretraživanje tekstova
Kokošije đubrivo ima produženo delovanje do četiri godine, a najbolje je za ishranu biljaka.
 
        Kokošije đubrivo korisno je za biljke, a kao i ostala organska đubriva blagodet je za zemljište. Proizvedeni živinski stajnjak je odličan za đubrenje pašnjaka, različitih useva, povrća i bašta. Veoma često u upotrebi je peletirani, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Mira Miljković.
Kako smo ranije pisali, živinski stajnjak ima više hranljivih elemenata nego stočni.
Svaka vrsta stajnjaka ima svoje prednosti, ali treba se čuvati na adekvatan način
Kokošije đubrivo ima produženo delovanje do četiri godine, a najbolje je za ishranu biljaka. Sadrži dosta azota u obliku koji ga čini lako dostupnim biljkama, kao i druge elemente: kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, magnezijum i gvožđe. Njegova pravilna primena može povećati prinos i do 40 odsto.
Koristi od ovog đubriva za biljke:
Kokošije đubrivo poboljšava još kvalitet zemljišta. Teško se ispira iz njega i ne stvara visoke koncetracije soli kao mineralna. Biljke ga veoma lako usvajaju, a efikasnost se ogleda u boljem cvetanju i plodonošenju, podvlači Miljkovićeva.
Naročito dobri rezultati se postižu kod plodovitog povrća, kupusnjača, krompira, bundeva i tikvica.
Sve veću primenu ima peletirano đubrivo. Njegova prednost je što nema karakterističan miris, lako se koristi i može se primenjivati u različitim vremenskim periodima. Primenjuje se u količini 100-300 g/m2. Fermentacija traje oko dve nedelje i nakon toga treba obaviti zalivanje, naglašava jagodinski stručnjak.
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Kokošije đubrivo Đubrenje povrća Mira Miljković Azot u đubrivu Zalivanje
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
 Zimski šampioni: Ove zeleniše možete sejati i brati cele zime
                
                
                
                    Zimski šampioni: Ove zeleniše možete sejati i brati cele zime
                     Goran iz Kikinde uspešno gaji beli luk: "Nikad ga nema dovoljno, a neophodan je u svakoj kuhinji"
                
                
                
                    Goran iz Kikinde uspešno gaji beli luk: "Nikad ga nema dovoljno, a neophodan je u svakoj kuhinji"
                     Grašak: Zeleno zrno sa istorijom dugom 7.000 godina
                
                
                
                    Grašak: Zeleno zrno sa istorijom dugom 7.000 godina
                     Ostalo vam je đubriva od koprive? Uz dodatak pepela dobićete prihranu za kupusnjače
                
                
                
                    Ostalo vam je đubriva od koprive? Uz dodatak pepela dobićete prihranu za kupusnjače
                     Moravska kapija najlepše miriše kad se sprema zimnica, Dobrica sadi samo ovu sortu
                
                
                
                    Moravska kapija najlepše miriše kad se sprema zimnica, Dobrica sadi samo ovu sortu
                     Kada list cvekle "prošara" pegavost i koren će biti sitniji: Kako to sprečiti?
                
                
                
                    Kada list cvekle "prošara" pegavost i koren će biti sitniji: Kako to sprečiti?
                     Ostalo vam je đubriva od koprive? Uz dodatak pepela dobićete prihranu za kupusnjače
                
                
                
                    Ostalo vam je đubriva od koprive? Uz dodatak pepela dobićete prihranu za kupusnjače
                     Zimski šampioni: Ove zeleniše možete sejati i brati cele zime
                
                
                
                    Zimski šampioni: Ove zeleniše možete sejati i brati cele zime
                     
