Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 04.10.2019. 10:00

Prinosi krompira malo iznad proseka: Cena do 25 dinara po kilogramu

Prinosi krompira u našoj zemlji ove godine kreću se od 25 do 50 tona po hektaru, u zavisnosti od geografskog položaja. U brdovitim delovima Srbije rod je oko 25 tona po hektaru, dok je u ravničarskim oblastima duplo veći i iznosi čak i do 50 tona po hektaru.

Foto: Bigstockphoto/Standret
  • 937
  • 26
  • 0

Vađenje krompira na domaćim njivama počelo je pre nekoliko dana. Na osnovu prvih prinosa, stručnjaci ocenjuju da je rod ove godine na nivou ili malo iznad proseka.

S obzirom na to da u brdovitim oblastima Srbije poljoprivrednici uglavnom nemaju mogućnost da navodnjavaju svoje parcele, prinosi od 25 tona po hektaru su veoma dobri, ocenjuju stručnjaci. Proizvođači krompira u nizijskim delovima naše zemlje proći će znatno bolje gde su prinosi i do 50 tona po hektaru.

Zaštitite krompir od krompirovog moljca, ne samo u zemlji već i u skladištu

Otkupna cena od 22 do 25 dinara po kilogramu

Trenutna otkupna cena krompira je od 22 do 25 dinara po kilogramu, navodi vlasnik firme "Agromobil", koji je jedan od najvećih proizvođača krompira u Srbiji, i vodeći stručnjak u ovoj oblasti Ratko Vukićević. On ocenjuje da će naša zemlja morati da počne da uvozi krompir jer je proizvodnja ovog povrća, kako navodi, u Srbiji prepolovljena.

"Nekada su zasadi krompira u Srbiji zauzimali i do 90.000 hektara, a danas se on gaji na oko 45.000 hektara. Te količine, sa prosečnim prinosima, nažalost, ne mogu da zadovolje potrebe domaćeg tržišta, pa će Srbija morati da uvozi krompir. Međutim, biće i izvoza, jer je u zemljama u okruženju podbacio rod," navodi Vukićević.

On ocenjuje da proizvođači neće imati problem da prodaju ovogodišnji rod. Dodaje da će domaći poljoprivrednici moći i da ostvare dobar prihod od prodaje krompira. Kaže da prodaju može otežati jedino to što se na pijacama već prodaje uvezen krompir.

"Problem je što već sada na kvantaškim pijacama imate krompir iz uvoza. Pitanje je kad je pre stigao na naše pijace i kako je preko noći završio u Srbiji, kada bi na granicama trebalo da prođe sve zdravstvene kontrole i procedure, koje zahtevaju vreme. Ranije je beleženo da smo "uvezli" zaraženi krompir, ali niko nikada nije dobio čak ni ukor, a kamoli da neko odgovara ili bude adekvatno kažnjen," poručuje Vukićević.

GRIMME na PotatoEurope dovodi novitete, pa i četvororedni kombajn za krompir!

Povrtari u zapadnoj Srbiji zadovoljni i rodom i prodajom krompira

Poljoprivrednici u zapadnoj Srbiji zadovoljni su i ovogodišnjim rodom krompira i prodajom. Kako kažu proizvođači iz Ivanjice, na pijacama u istom danu prodaju svu količinu koju donesu. Neki od poljoprivrednika u dragačevskom i čačanskom kraju svoj rod prodaju čačanskoj "Čipsari".

"Ova godina je bila poprilično sušna i nije odgovarala krompiru. Iznenadio sam se kada smo počeli da vadimo krtolu, biće sigurno i do 30 tona, a i cena je zadovoljavajuća. Nije baš sjajna da možemo da se obogatimo, ali za život ima," navodi proizvođač iz okoline Čačka Miloš Jeftić.

Za razliku od otkupne cene, koja se kreće od 22 do 25 dinara po kilogramu, cena belog krompira u marketima je od 35 do 60 dinara po kilogramu što je duplo skuplje. Crveni krompir može se kupiti po ceni od 30 do 60 dinara, a visina cene formira se u zavisnosti od toga da li je krompir opran i sa kog područja dolazi, pišu Večernje novosti.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Krompir Prinosi Cena Ratko Vukićević Miloš Jeftić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.