Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni luk
  • 22.08.2018. 08:00

Problemi u Evropi prilika za izvoz domaćeg crnog luka

Crni luk se ove godine ne zadržava na lageru, već se celokupna količina pakuje za domaće i evropsko tržište.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 1.418
  • 66
  • 0

Prinos i kvalitet crnog luka ove godine su odlični. To nagoveštava i dobru zaradu, posebno ako se u obzir uzme činjenica da je u zemljama EU deficit ovog povrća. Trenutni prinosi su 70 tona po hektaru u ranim lukovima, dok se očekuje preko 90 tona upakovane prve klase roda kasnijih lukova. "Prinos i kvalitet ne mogu jedno bez drugoga. Ne možete imati ekstra kvalitet, a slab prinos, niti obrnuti", kaže za RTV proizvođač iz Despotova Nikola Ajduk.

Nema luka na lageru

Crni luk se ne zadržava na lageru, već se celokupna količina pakuje za domaće i evropsko tržište. U Holandiji je, na primer, prinos luka približno 10 tona po hektaru, što je neisplativo za tamošnje povrtare.  "Na tržištu nema crnog luka, a kažu da je razlog suša. Sumnjam da je to jedini problem, jer je sve pod ssitemimam za navodnjavanje. Verovatno postoje i drugi problemi, za koje ne znamo. Kako god, dobili smo priliku da sa lukom izađemo na trište u okolini", kaže Duško Mijić iz OZZZ Agronom iz Despotova. 

Pokrivanje troškova iz prošle godine

Izvoz na evropsko tržište nadoknadilo bi gubitke našim povrtarima od prošle godine. "Ove godine je cena dobra i kreće se od 25 do 30 dinara za kilogram. Sve zavisi od kupca, količine i utovara. Tako je ove godine. Međutim, prethodnih godina imali smo niske cene i mnogi su odustali. Praktično, sada pokrivamo one troškove koji su nastali u prethodnom periodu", kaže Ajduk.

Manje proizvođača - iste površine

Visoke temperature odgovaraju luku, jer on suv mora da uđe u magacine i boksove. Kako kaže Ajduk, prija mu i suv vazduh, kao i povetarac: "Svi uslovi su ispunjeni za kvalitetno sakupljanje i lagerovanje crnog luka". Smatra da je budućnost proizvodnje luka velika, jer iako se broj proizvođača samnjuje, površine će ostati iste, odnosno, oni koji ostanu u proizvodnji će se širiti. Veruje i da je rešenje u mehanizovanoj proizvodnji.


Izvori

RTV


Tagovi

Crni luk Izvoz Duško Mijić Nikola Ajduk Prinos crnog luka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]