Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Kanački
  • 17.06.2018. 17:00

Proizvodnja belog luka u Sakulama - tradicija duga četvrt veka

Porodica Kanački iz Sakula u opštini Opovo već dve i po decenije uspešno proizvodi beli luk. Iako su na početku imali mnogo izazova, danas imaju beli luk odličnog kvaliteta koji prodaju stalnim kupcima, a sa nabavkom vadilice za luk je rešen i problem nedostatka radne snage.

Foto: Flickr / Mike Licht
  • 2.593
  • 119
  • 0

Porodica Kanački, iz sela Sakule, u opštini Opovo, beli luk proizvodi već četvrt veka. Kako prenosi RTS, oni su u međuvremenu modernizovali proizvodnju, pa ove godine očekuju i bolji rod i veću zaradu. Ipak, prema njihovim rečima, kada su 25 godina krenuli da proizvode beli luk, oni su poput drugih malih proizvođača iz sela, noću polazili za Beograd, na Kalenić pijacu da bi tamo prodavali beli luk. Danas im je mnogo lakše, jer kako naglašava Vesna Kanački, imaju poznate kupce koji im dolaze na kućni prag. Njima prodaju polovinu roda, dok drugu polovinu ostavljaju za seme.

Očekuju cenu od 2 evra/kg

Kanački sa površine od 4ha ove sezone očekuju rod od oko sedam tona belog luka, odličnog kvaliteta, pa se zato ne plaše konkurencije iz uvoza. Oni su odredili i cenu ispod koje luk neće prodavati. Ivan Kanački, dodaje da beli luk iz uvoza ne može da parira domaćem, dok kako tvrdi, cena zavisi od ponude i tražnje. Povrtari ne mogu da utiču na tržišna kretanja, ali kako ističe Ivan, imaju pravo da traže dobru cenu, jer znaju kakav kvalitet nude. On dodaje da ove godine uzgajivači belog luka očekuju cenu od dva evra po kilogramu, a to je dobra cena koja pokriva troškove proizvodnje.

Sa vadilicom za beli luk posao mnogo lakši

Ova porodica iz Sakula je svake godine do sada imala problem da obezbedi radnike za vađenje belog luka, pa su su odlučili da kupe vadilicu koja za osam sati može da izvadi luk sa jednog hektara. Iako su mašinu platili 15.000 evra, sada im je mnogo lakše. Kako objašnjava Đura Kanački, tokom dana vadilica zamenjuje i do 20 ljudi i sa jednog hektara bez mnogo muke izvadi i odmah automatski poveže luk.

U planu i nabavka elevatora

On dodaje da planiraju da na nju dograde i jedan elevator, tako da će sama vadilica moći i da utovara luk u prikolicu, što će posao dodatno olakšati.  Zahvaljujući toj investiciji, Kanački beli luk mogu da vade u punoj zrelosti, te je i plod mnogo kvalitetniji, ima lepu belu boju, pa dok ne stignu novi kupci, on krasi dvorište vredne porodice u Sakulama.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Beli luk Povrtarstvo Ivan Kanački Đura Kanački Sakule Opovo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.