Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kornišona
  • 11.06.2018. 14:00

Proizvodnja kornišona - kako sprečiti bolesti i insekte?

S obzirom na to da ima plod koji se sastoji od 97% vlage, kao i  biljku koja je zeljasta i izraste i do dva metra uzgojem na špaliru, očekuje se niz bolesti i štetočina koji će napadati kornišone.

Foto: Bigstockphoto/maksheb
  • 16.548
  • 228
  • 0

Krastavac je jednogodišnja biljka iz porodice tikvi. Mnogo je lakše ostvariti kvalitetnu zaštitu i uveriti se u efekat iste kod jednogodišnjih kultura u odnosu na višegodišnje. Zeljaste jednogodišnje biljke, koje svakodnevno plodonose nekoliko meseci, već intenzitetom plodonošenja će nam pokazati koliko je tretman određenim zaštitnim sredstvom bio uspešan.

Bolesti i štetočine koji nastanjuju useve kornišona

S obzirom na to da ima plod koji se sastoji od 97% vlage, kao i  biljku koja je zeljasta i izraste i do dva metra uzgojem na špaliru, očekuje se niz bolesti i štetočina koji će napadati kornišone.

Trulež korenovog vrata

Nakon nicanja tokom vlažnog i hladnog vremena, mlade biljke krastavaca mogu biti napadnute gljivičnim bolestima čiji se uzročnici nalaze u zemljištu, a pripadaju grupi mikroorganizama roda Phytium, Phytoftora, Sclerotinia i dr. Bolest se u početku javlja u obliku vodenastih pruga na vratu korena, koje brzo potamne, te se na tom mestu mlade biljčice prelome i uvenu. Propadanje mladih biljaka može biti uzrokovano i truleži korena koje je nastalo zbog napada istih uzročnika. Čim se primete prvi simptomi propadanja mladih biljčica, zemljište neposredno uz samu biljku potrebno je zalivati 0,15%-tnom suspenzijom fungicida na bazi aktivne materije propamokarb kao što su Previcur 607 SL i slično.

Uglasta pegavost

Dok je toplo i vlažno vreme, posebno na površinama gde se ne poštuje plodored i prečesto se uzgajaju krastavci, može doći do bakterijske bolesti uglaste pegavosti lista. Uzročnik bolesti je bakterija Pseudomonas syringae pv. lacrymans koja prezimljuje na zaraženim biljnim ostacima u zemljištu. Primarnu infekciju listova omogućuju kapljice kiše, a dalje širenje na zdrave biljke je moguće insektima, vetrom i rukama i odećom berača.

Širenje bolesti pospešuje visoka vlažnost, temperature vazduha od 24°C - 27°C, kao i preobilno đubrenje azotom. Bolest se manifestuje u obliku malih uglastih, vodenih pega na lišću, stabljici i plodovima. Pege na listovima obrubljene su lisnim žilicama, u početku sivkaste, a kasnije bele boje. Napadnuto tkivo često odumire. Na plodovima se na početku javljaju male okrugle vodenaste pege koje starenjem izazivaju pucanje kore. Da bi se izbegao napad bolesti, treba se držati plodoreda, koristiti zdravo, tretirano seme. Krastavce ne treba uzgajati uz kulture kao što su tikve, lubenice ili dinje. Širenje bolesti, kada se uoče prvi simptomi, moguće je delimično sprečiti tretiranjem bakarnim preparatima, ali budući da je to najčešće tokom plodonošenja, zbog dužine karencije, njihova primena nije moguća.

Fuzarioza 

Uzročnik bolesti je gljivica Fusarium oxysporum koja prezimljuje na zaraženim ostacima biljaka odakle se prenosi na zdrave biljke. Gljivica uzrokuje začepljenje provodnih snopića stabljike, a posledica toga je sušenje čitave biljke. Kao jedina uspešna mera borbe protiv fuzarijskog venuća je pridržavanje plodoreda i upotreba zdravog, tretiranog jemena. Na krastavcima se mogu javiti i druge bolesti, ali većina modernih hibrida ima genetski visoku tolerantnost na njih, pa poštovanjem plodoreda i upotrebom zdravog i tretiranog semena, jači napadi se javljaju dosta retko.

Plamenjača krastavca

U našim proizvodnim uslovima plamenjača je ekonomski najznačajnija bolest pri uzgoju krastavaca na otvorenom. Uzročnik bolesti je gljivica Pseudoperonospora cubensis. Posebno je izražena u godinama sa prohladnim i vlažnim letom. Za kratko vreme može u potpunosti da uništi usev. Javlja se u obliku svetlozelenih okruglih pega na listovima. Pege se postupno povećavaju, postaju uglaste i obrubljene žilicama lista. Listovi požute i kasnije dobiju braon boju, osuše se, a biljke uginu.

Plamenjača krastavca opasna i za bundeve

Bolest se suzbija preventivnim tretiranjem u fazi pojave prvih listova fungicidima na bazi aktivne materije mankoceb kao što su Dithane M-45, Cadillac 80 WP, Caiman WP odnosno Crittox MZ 80; onima koji sadrže aktivnu materiju propineb kao što su Antracol WP-70, Chromoneb S 70 odnosno Župineb S 70 ili fungicidima na bazi aktivne materije klorotolonil kao što je Daconil 720 SC u koncentraciji 0.25%. U fazi dva do tri razvijena lista preventivnu zaštitu treba nastaviti fungicidima na bazi propamokarba kao što su Previcur 607 SL, Proplant odnosno Trepac 607 SL u koncentraciji 0,15% ili fungicidima koji uz mankoceb sadrže i dimetomorf poput Acrobata MZ WG u koncentraciji 0,25%. U fazi razvoja vreža, zaštita protiv pepelnice se nastavlja fungicidima na bazi aktivne materije metalaksil kao što je Ridomil Gold MZ 68 WP u koncentraciji 0.25% ili benalaksila, koji sadrže fungicid Galben - M, odnosno Baldo M u koncentraciji 0,50%.

Intenzitet napada zavisi od vremenskih uslova i agrotehničkih mera

Uzgojem na otvorenom, krastavci su izloženi napadu različitih biljnih bolesti i štetočina koji svake godine nanose značajne ekonomske štete. Intenzitet napada zavisi od vremenskih uslova tokom vegetacije, kao i od sprovođenja agrotehničkih mera. Pošovanje plodoreda, uzgoj na armaturi, primena crne polietilenske folije za prekrivanje tla, prekrivanje useva agrotekstilnim materijalima i pravilna ishrana u značajnoj meri mogu smanjiti zaraze biljnim bolestima i štete koje mogu uzrokovati pojedini insketi, ali bez odgovarajuće zaštite useva proizvodnja je nemoguća.

U razdoblju plodonošenja mogu se koristiti samo fungicidi izuzetno kratke karence na bazi aktivne materije fosetil aluminijuma kao što su Aliette ili Avi u koncentraciji 0,25% čija je karenca četiri dana, odnosno fungicidi na bazi aktivne materije azoksistrobn koje sadrže Quadris ili Quo Vadis. Primenjuju se u koncentraciji 0,1%, a njegova karenca je tri dana. Među dve ove primene, poželjno je po jednu zaštitu obaviti fungicidima na bazi aktivne materije hlorotolonil, kao što je Daconil 720 SC u koncentraciji 0.25%. Tokom plodonošenja u tretiranju, potrošnja vode treba biti 900 l/ha. Zavisno od useva, za razvoj bolesti i uočenim simptomima bolesti, tretiranje se obavlja u tri do četiri navrata svake ili svake druge nedelje berbe.

Pepelnica

Pepelnicom mogu biti napadnuti više salatni krastavci, nego krastavci za preradu. Uzročnik bolesti je gljivica Erysiphe cichoracearum koja prezimljuje u zemljištu, a vetrom biva prenesena na listove. Na gornjoj strani listova izaziva pepeljastu prevlaku. Zaraženo lišće žuti, te se kod jake zaraze postupno suši. Zaštitu protiv pepelnice treba početi obavljati čim se pojave prvi simptomi. Koristiti se mogu fungicidi čija je aktivna materija sumpor kao što su Chromosul 80, Thiovit Jet, Cossan WG ili Sumpor SC 80 u koncentraciji 0,3 - 0,4 % čija je karenca sedam dana, odnosno fungicidi na osnovi aktivne materije bitertanol, a primenjuje se u koncentraciji 0,2%. Uspešno delovanje na pepelnicu krastavaca imaju i fungicidi aktivne materije ozoksistrobin, koju sadrži Quadris. Primenjuje se u koncentraciji 0,1%, a karenca mu je tri dana.

Žičnjaci

Tek iznikle biljke mogu uništiti zemljišne štetočine. Česti napadi posebno se mogu očekivati ispod folija, budući da je u proleće zemljište ispod njih toplije, što privlači inskekte i omogućava im brži razvoj. Da bi se sprečio napad i štete od insekata, potrebno je sa pripremom gredica za setvu u tlo uneti neki od zemljišnih insekticida kao što su Dursban G -7.5 na bazi aktivne materije hlorpirifos-etil ili Volaton G – 10 na bazi aktivne materije foksin koji se primenom u redove koristi 25 kg/ha, a kod rasipanja širom 80 kg/ha.

Sličan efekat na zemljišne insekte imaju i tečne formulacije istih insekticida Dursban E 48 i Volaton EC 500, koji se primenjuju tretiranjem tla u količini 2 - 3 l/ha. Od insekticida tečne formulacije na bazi aktivne materije hlorpirifos-etil u suzbijanju zemljišnih štetočina mogu se koristiti i insekticidi Pirifos EC, Callifos 48 EC ili Pyrinex u istim količinama.

Crveni pauk

U uslovima visokih temperatura, značajne štete mogu da nanesu crveni pauci. To su grinje gotovo prozirnog tela koje menjaju boju zavisno od biljke kojom se hrane. Nalaze se na naličju lista gde, hraneći se, uzrokuju pojavu hlorotičnih žućkastih ili srebrenastih pega među nervaturama lista. Jačanjem zaraze jege se šire, uzrokujući sušenje listova. Suzbijaju se akaricidima na bazi aktivne materije abamektin, kao što su Vertimec 018 EC ili Kraft 18 EC u koncentraciji 0,1% ili aktivne materije klofentezin koju sadrži akaricid Apollo, a primenjuje se u koncentraciji 0,04%. Karenca navedenih sredstava je sedam dana.

Lisne vaši

Njihov napad prepoznatljiv po uvijanju listova koji su ujedno i lepljivi zbog medne rose koju izlučuju. U razdoblju plodonošenja za zaštitu dolaze u obzir samo insekticidi vrlo kratke karence. Na bazi aktivne materije pirimikarb to je Pirimor WP u koncentraciji 0.04% čija je karenca četiri dana, zatim na bazi aktivne materije tiakloprid Calypso 480 EC u koncentraciji 0,02% s karencom tri dana. Lisne vaši efikasno suzbijaju takođe insekticidi na bazi aktivne materije acetamiprid kao što su Mospilan 20 SP, Acelan 20 SP, Volley ili Wizzard, koji se koriste u koncentraciji 0.01%, a karenca im je takođe tri dana. Primenu tih preparata moguće je izvršiti zajedno sa tretiranjem protiv bolesti, strogo vodeći brigu o poštovanju karence.

Stenice

Značajnije štete na krastavcima mogu da nanesu i stenice roda Lygus. To su insekti dužine 4,5 - 5,5 mm zelenkasto-braon boje, koji sišući sokove neposredno ispod vegetacijonog vrha, uzrokuju njegovo sušenje. U njihovom suzbijanju se mogu koristiti isti insekticidi koji se koriste u suzbijanju lisnih vaši. Kod ranog napada, stenice je moguće suzbijati i insekticidima na bazi aktivtne materije alfa cipermetrin, kao što su Fastac 10 SC, Direkt 10 EC, Fascon ili Alfa u koncentraciji 0,02% čija je karenca 14 dana ili onima na bazi aktine materije lambada cihanotrin, kao što su Karate 2,5 EC te King u koncentraciji 0,03% sa karencom sedam dana.

Kalifornijski trips

Štete nanosi dva puta u sezoni. Prvi put u fazi prvog pravog lista pa do trećeg pravog lista. Štete se manifestuju u vidu blage hloroze listova te malim bušotinama u vidu krugova prečnika oko 0,3 mm. Sa donje strane lista možemo zapaziti mnoštvo malih leptirastih insekata blago braon boje. 

U ovoj fazi, kalifornijski trips, kao i neke druge insekte, možemo suzbiti nekim kontaktno-sistemskim insekticidom sa dužom karencom (budući da je tek počela sezona), tipa Proteus (Bayer), Karate Zeon (Syngenta) i slično.

Sledeći put, ova štetočina stvara štete tokom plodonošenja krastavca u julu i avgustu. Tada se štete manifestuju na listu u vidu blage hloroze u koncentričnim krugovima prečnika 0,5 cm. Preko dana se najčešće krije iza tučka cveta, a može se zapaziti i na naličju lista. U ovoj fazi može se koristiti i neki akaricid/insekticid na bazi aktivne materije abamektin u koncentraciji od 0,1% s obzirom na to da ga proizvođači već imaju dostupnog zbog zaštite od crvenog pauka i ostalih grinja. 


Tagovi

Zaštita kornišona Zaštita krastavaca Bolesti krastavaca Štetočine krastavaca Kalifornijski trips Stenice Lisne vaši Crveni pauk Žičnjaci Peplnica Plamenjača Fuzarioza Uglasta pegavost Trulež korenovog vrata


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Bekir je diplomirani inženjer opšte poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Posebno ga interesuje autohtona genetika svih biljnih vrsta.