Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni prostor
  • 05.04.2017. 16:00

Proizvodnja krastavaca u plasteniku

Najvažnije u proizvodnji krastavca je održavanje povoljne temperature i zalivanje. Plastenik zahteva sorte sa snažnim stablom sa pravilnih razvojem grana.

Foto: Jai
  • 16.923
  • 192
  • 0

Krastavac (Cucumis sativus) je osnovna kultura, koja se se pored paradajza, paprike i zelene salate gaji u plastenicima. Najvažnije u njegovoj proizvodnji je održavanje povoljne temperature, oko 15 stepeni. S obzirom na to da ima veliku vegetativnu masu i korenov sistem do 25 cm, izražena je potreba za vodom.

Preduslovi za proizvodnju krastavca

Plastenik zahteva sorte sa snažnim stablom sa pravilnih razvojem grana, piše diplomirani inženjer Biljana Dobranić za sajt Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine. Napominje da se iz rasada proizvodi kada ima četiri razvijena lista. Da bi se ojačao koren, može se kalemiti na tikvu.

Zemljište bi trebalo da bude zagrejano na 16 stepeni. Sadi se u redovima 100 cm do 120 cm sa 40 cm do 50 cm ili u dvostrukim redovima 100 cm - 50 cm sa 35 cm - 40 cm.

Setva, sadnja i berba

Tabela: rokovi setve i sadnje

Salatne sorte dospevaju za berbu za oko 60 dana, a sorte sa dužim plodom za oko 90 dana. U početku se beru svakih pet do šest dana, a kasnije na svaka dva do tri dana. Kornišoni dospevaju za 35 do 50 dana, a beru se svakog ili svakog drugog dana.

Šta se primenjuje tokom vegetacije?

Tokom vegetacije važno je okopavanje. Ono mora da se vrši redovno, jer krastavcu ne odgovara zbijeno zemljište. Potom je važna prihrana. Ona se obavlja tri do četiri puta, a krastavac posebno reaguje na folijarna đubriva. Zemljište se đubri organskim đubrivima u količini 8-10 kg/m². Prosečna količina mineralnog đubriva je oko 50g/m² .

Regulisanje rasta se primenjuje uz vezivanje uz žicu kao odstranjivanje cvetova sa bočnih grana do 60 cm visine stabla. Vreže se skraćuju na tri lista i dva ploda. Ukoliko je iznad 150 cm stabla, skraćuje se na tri lista i četiri ploda.

Zalivanje krastavaca

Veoma je važno da se zalivanje uskladi sa temperaturom. Kada je oblačno, mlade biljke bi trebalo zalivati manje i to samo u zoni korena. Kada su tmperature više, može se zalivati površinski. Tako se i snižava temperatura i stvara povoljna vlažnost vazduha. Posle svake berbe usev treba zaliti i, ukoliko je potrebno, prihraniti. Zdravi i zeleni listovi znače i duži period plodonošenja.

Foto: Jai79 / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Krastavac Plastenik Biljana Dobranić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Velika zlatna medalja i pehar šampiona u grupi proizvoda od mesa za "Vlašku magiju" - gotovo jelo. Medjunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.Presrećni smo 😀 Čestitamo svim kolegama 👏 @vlaska__magija @novosadski_sajam #vlaškamagijagoto... Više [+]