Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u Koštunićima
  • 11.11.2016. 18:00

Proizvodnja krompira i maline pod istom palicom

Za uspešnu proizvodnju krompira ali i maline neophodna je primena sistema za navodnjavanje, a jedan od najbitnijih faktora je korišćenje stajnjaka. Da je to tako potvrđuje i gazdinstvo Jakovljevića u Koštunićima.

  • 938
  • 29
  • 0

U selu Koštunići nadomak Gornjeg Milanovca, uzgojem krompira i malina bavi se gazdinstvo Jakovljević. Početak poljoprivredne proizvodnje u gazdinstvu Jakovljevića seže u prošlost, a kako kaže mladi Ljubinko Jakovljević, proizvodnjom krompira se bavio i njegov deda, tako da se iskustva u proizvodnji prenose s generacije na generaciju.

Uz uzgoj krompira vremenom je gazdinstvo Jakovljević dodalo i malinu koja se pokazala kao profitabilnija biljka u odnosu na krompir. U malinjaku na površini 60 ari je najzastupljenija sorta Vilamet, a ima i sorte Miker. Plan gazdinstva je da prošire proizvodnju maline sledeće godine na dodatnih 1,5 hektara.

Svi segmenti proizvodnje su bitni

Pri sadnji malina Jakovljevići obraćaju pažnju na više stvari, a sve u cilju da se biljci obezbede optimalni uslovi za rast i razvoj. Gustina sadnje je na četiri sadnice po dužnom metru, a razlog za to je primena sistema kap-po-kap to jest njegova što bolja iskorišćenost, da biljka iskoristi sve hranljive materije na najbolji način. Međuredni razmak je tri metra. Ovoliki međuredni razmak je ostavljen iz razloga jer se Jakovljevići nadaju da će jednog dana u berbi malina koristiti kombajn za branje. Međuredni razmak tri metra je bitan i iz razloga adekvanog tretiranja biljaka zaštitnim sredstvima kao i orošavanja, mere od velike važnosti u proizvodnji maline posebno u procesu zrenja ploda.

Sistemom za navodnjavanje moguć dupli prinos

Ljubinko napominje da je korišćenje sistema za navodnjavanje od izuzetne važnosti kako u proizvodnji maline tako i krompira. Prednosti su posebno uočljive u sušnim godinama kada se primenom sistema prinos može povećati i za 50 odsto. Napominje i da protivgradna mreža ima veliki značaj i da se nada da će i nju imati uskoro. Nedostatak protivgradne mreže Jakovljevići nadomešćuju tako što osiguravaju useve.

Najskuplja mera zaštita bilja

Krompir Jakovljevići gaje na 7,5 hektara površine. U ovoj proizvodnji najveći trošak odnosi se na zaštitu bilja. "To je najveći trošak u proizvodnji krompira. Godišnje troškovi zaštite mogu da dostignu vrednost i 1.000 evra. Za razliku od krompira u pogledu zaštite, malina nema velike zahteve", kaže Ljubinko.

Kao veoma bitnu i neizostavnu stavku kako u proizvodnji krompira tako i maline Ljubinko navodi primenu stajnjaka. Bilo bi idealno, smatra Ljubinko, da se u malinjak svake, a u zasad krompira svake druge treće godine unese stajnjak.

Proizvodnu godinu za nama ovaj poljoprivrednik ocenjuje kao dobru i u proizvodnji maline i krompira. Radnu snagu za poslove kako u malinjaku tako i u poslovima od skupljanja do pakovanja krompira nije problem pronaći. Takođe ni plasman robe nije problem, a u planu je i izgradnja hladnjače čime bi se stvorile još veće pogodnosti za plasman maline po većim cenama.

Ipak problema na tržištu ima, a koji su ti problemi posebno kada se u obzir uzme činjenica da plasman nije problem pogledajte u video materijalu.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Koštunići Jakovljević Krompir Malina Plasman Tržište Zaštita bilja Kap-po-kap Protivgradna mreža Stajnjak


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]