Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tamburica
  • 13.12.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Buđanovci

Proizvodnja muskatne bundeve nije komplikovana - voditi računa o kvalitetu

Povrtari koji ove godine imaju muskantnu bundevu ili tamburicu na svojim njivama kažu da za sada dobro prolaze na tržištu. Marko Vojnović, poljoprivrednik iz Buđanovaca je ovogodišnjom proizvodnjom zadovoljan.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.334
  • 118
  • 0

Veliki broj sremskih poljoprivrednika je u pronalaženju biljnih vrsta koje mogu dobro da se prodaju na tržištu poslednjih nekoliko godina u strukturu setve uvrstio i muskantnu bundevu ili bundevu tamburicu. Gaji se na otvorenom polju, a za berbu stiže u drugoj polovini septembra. Uz pravilno skladištenje može da se čuva do aprila. 

Poljoprivredni stručnjaci savetuju da se vodi računa o kvalitetu, ali i o tome da se ne proizvodi količina koja neće moći da nađe put do tržišta.

Uvek se pitati kome prodati proizvod

Sanda Klještanović iz Poljoprivrednme stručne službe u Rumi kaže da je bundeva tamburica samo jedna od biljnih vrsta koja se iz godine u godinu sve više gaji na našim njivama. Međutim, ukoliko dođe do povećanja površina stvoriće se višak proizvoda na tržištu što će svakako uticati na prodaju, ali i na cenu. Povrtari treba da vode računa o tome da li će sve što proizvedu moći da prodaju, napominje Klještanović.

Bundeva tamburica iz godine u godinu sve se više gaji na našim njivama

"Bilo koju biljnu vrstu da imaju naši proizvođači moraju razmišljati da će u jednom trenutku doći do viška na tržištu. U svakom trenutku treba da razmišljaju kao da imaju višak proizvoda sa pitanjem kome ga prodati. Ono što je naš savet je svakako da ako tamburice isporučuju velikim trgovinskim lancima moraju na prvom mestu imati kvalitetan proizvod, ali i da imaju dovoljne količine", kaže rumski stručnjak.

Dovoljna potvrda da je proizvod zdravstveno bezbedan

Naša sagovornica kaže da je jedno od pitanja i kako prodati - da li kao gotov proizvodi ili se prerađen. I u jednom i drugom slučaju mora se voditi računa o kvalitetu.

"Kvalitet jeste najvažniji, bez obzira da li se tamburice prodaju kao poluproizvod, gotov proizvod ili tek ubrane. U svakom slučaju proizvođač mora da ima deklaraciju. Svaki proizvod mora biti etiketiran sa podacima koji se odnose na godinu proizvodnje i rok upotrebe. Neki trgovinski lanci traže i određene sertifikate, ali proizvođačima u konketnom slučaju tamburice, dovoljna je potvrda da je proizvod zdravstveno bezbedan i da nema ostatak pesticida. Analize rade akreditovane laboratorije, i na osnovu njih svaki proizviđač je siguran da je ono što je proizveo bezbedno za upotrebu."

U berbi 15, tokom zime i 40 dinara za kilogram

Povrtari koji ove godine imaju ovo povrće na svojim poljima kažu da za sada dobro prolaze na tržištu. Marko Vojnović, poljoprivrednik iz Buđanovaca je ovogodišnjom proizvodnjom zadovoljan.

Marko Vojnović zadovoljan je ovogodišnjom proizvodnjom

"Cena je tokom berbe bila do 15 dinara za kilogram, što je dobro. Tokom zime može da dostigne cenu od 30 do 40 dinara. Prinos muskantne bundeve kreće se od 10 do 30 tona po hektaru što zavisi od sorte i primene agotehničkih mera", kaže Vojnović koji se bavi i plasteničkom proizvodnjom.

Trenutno u svojim plastenicima ima zelenu salatu koja će uskoro stići za branje. Što se tamburice tiče, kaže proizvodnja nije komplikovana ni previše skupa pa je zato i zanimljiva našim poljopriverdnicima.


Foto prilog


Tagovi

Muskatna bundeva Tamburica Sanda Klještanović Plasman Kvalitet proizvoda Tržište Cena Marko Vojnović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]