Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 01.09.2017. 19:15

Proizvodnja paprike u Mačvi

Proizvođači papike u Mačvi zadovoljni su ovogodišnjim prinosom.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.010
  • 45
  • 0

U mačvanskom kraju nalazi se oko 300 hektara pod paprikom. Željko Kuzmanović iz sela Ravnje nasledio je proizvodnju paprike na otvorenom i raspolaže sa jednim hektarom.

"Nemamo velike plastenike, nego tunele, koje mi zovemo kolebe. Imamo ih uvek 30 do 40, 10 metra dugačke i dva metra široke. Naše zemljište je takvo da nam paprika baš lepo uspeva", kaže Željko.

Smatra da za plasteničku proizvodnju treba mnogo novca, pa se zbog toga meštani ovog sela na nju i ne odlučuju.

Hibridi i sorte se smenjuju

Nema pravila kada je reč o sortama paprike. Jedne godine iznenade hibridi, a domaće sorte podbace, a druge godine bude obrnuto. To je dodatna neizvesnost. Ova godina će za Željka ipak biti dobra, jer je na vreme uvideo koliko vode treba paprici tokom sušnih dana.

"Paprika neće kišu i velike rose. Bilo je potrebno svako jutro samo 15-20 minuta zalivati, da je osvežimo. Biće veliki prinos", kaže ovaj povrtar.

Budućnost u preradi

Navodi kao problem to što su subvencije male i smatra da mali proizvođači nemaju podršku države, u odnosu na velike. Osnovali su udruženje, a imaju u planu preradu paprike, koju bi plasirali u Nemačku.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Željko Kuzmanović Ravanj Paprika


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner