Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 27.07.2017. 12:15

Proizvodnja povrća traži kontinuiran tretman

Najviše problema proizvođačima stvara buvač na kupusnjačama, a za njom mnogo ne zaostaju bela leptirasta vaš i kupusni moljac. U narednom periodu paprika će biti ugrožena od pamukove sovice. U plasteničkoj proizvodnji paradajza mogu se očekivati mineri.

Foto: PIS Zrenjanin i Jasna Bajšanski
  • 1.216
  • 61
  • 0

Vizuelnim pregledom, prošle sedmice konstatovano je da u regiji srednjeg Banata postoji mnogo problema sa buvačem koji najveće štete proizvodi na kupusu, posebno na mladim bljakama rasada, koje ova štetočina oštećuje tako što progriza lisnu površinu i stvara loše kondicione biljke za dalje rasađivanje.

Dat je signal za tretman protiv buvača, kaže Snežana Parađenović iz PIS Zrenjanin:

"Buvač trenutno pravi najveće štete, za njim ne zaostaje mnogo bela leptirasta vaš kojoj pogoduju visoke temperature vazduha. Ona se takođe hrani na naličju lista kupusa, karfiola i svih ostalih kupusnjača. Problem je u tretmanima. Protiv buvača proizvođači imaju dobar izbor hemijskih sredstava i ova štetočina se može držati pod kontrolom. Ali, potrebno je da su tretmani vezani, na razmaku sa pet dana, kako bi adekvatno bila obuhvaćena sva imaga. Za belu leptirastu vaš ne postoji neko najsrećnije hemijsko rešenje. I ovde su takođe bitni vezani hemijski tretmani, da se slaže tretman na tretman, jer ova štetočina intenzivno polaže jaja u velikom broju. Tretmanom se suzbijaju imaga i larve, a jajna legla ostaju nepokrivena tako da svakodnevno imamo prisutnu frekvenciju ove štetočine".

Sa bolestima kupusnjača ima manje problema

Sagovornica napominje da je kupusni moljac, kojeg PIS prati već duži period, sada već u četvrtoj generacija od ukupno osam. Uvek se javljaju dve do tri generacije po jednoj vrsti proizvodnje. Ako se zna da je jedna vrsta proizvodnje od 60 do 80 dana, što zavisi od fiziologije biljke, ona bude pokrivena sa dve do tri generacije kupusnog moljca.

Snežana Parađenović

"Sa bolestima ima manje problema i one se javljaju u uslovima navodnjavanja kada se beleže duži periodi vlaženja lista. Do manifestacije bolesti može doći padom temperatura vazduha u prethodnom periodu i mahom noću od 20 sati. Bolest nastaje na donjim listovima i širi se po spratovima. Takav simptom sada je prisutan na karfiolima. Reč je o crnoj pegavosti karfiola koja veoma može ugroziti proizvodnju. Takođe, porastom temperatura vazduha središte karfiola žuti. Preporuka proizvođačima je da vežu listove i pokriju sredinu biljke kako bi karfiol ostao beo", kaže Parađenović.

Paprici prete pamukova sovica i vaši

Paprika koja se proizvodi i u plastenicima i na otvorenom, u narednom periodu će biti ekstremno ugrožena od pamukove sovice koja je imala neke varijacije po pitanju leta. To znači veoma visok izlet, ali u tom trenutku nije bilo intenzivnog polaganja jaja, jer su ona odumirala zbog visokih temperatura.

Sledeći talas u kojem se hvataju maksimalni ulovi prouzrokovaće novi talas položenih jaja koja neće biti sterilna zbog pada temparatura tokom noći. PIS Zrenjanin preporučuje proizvođačima paradajza i paprike da odmah urade tretmane protiv pamukove sovice, jer se u ovoj godini ne može sačekati izletanje kukuruznog plamenca, koji posebno naseljava ovo povrće.

Ekstremno visoke temperatura vazduha sa periodima bez padavina utiču na intenzivno i brzo razmnožavanje insekata. Ovi uslovi dovode do kraćeg ciklusa i jače populacija.

Pri ovakvim vremenskim uslovima vreme između položenog jaja i piljenja pamukove sovice traje između 24 i 48 sati.

"Visoke temperature vazduha su uticale na produkt velike brojnosti tripsa. To je posebno značajno u proizvodnji paprike babure, jer oni svojim radom stružu pokožicu ploda, što dovodi do nekvalitnih plodova, ružnog izgleda i oni nemaju tržišnu vrednost. Trebalo bi raditi tretmane u kontinuitetu isto kao kod bele leptiraste vaši, grinja, vašiju. To su sitni insekti koji imaju skriven način života i često prouzrokuju štete koje proizvođači ne mogu da identifikuju i takva situacija se najčešće pripisuje fiziološkim nedostacima određenih elemenata, insolacijama, odnosno delovanjima sunca. Tripse se nalaze u cvetu, jedva su vidljive te se pregledi moraju raditi u kontinuitetu i lupom. Takođe su prisutne vaši, koje zajedno sa tripsom i cikadama utiču na prenošenje biljnih virusa, te se moraju držati pod kontrolom zbog direktnih i indirektnih šteta. Sisanjem sokova na naličju lista vaši mogu da, na primer, dovedu do stopiranja rasta parike i da zaustave njeno plodonošenje. Na paprici je primećena i bakteriozna pegavost koja je karakteristična za uslove navodnjavanja. U ovom slučaju u kontinuitetu treba raditi bakarne tretmane u večernjim satima, ali sa niskim dozama, jer bakar vrlo agresivno može da utiče na sterilitet cvetova, odnosno da onemogući stvaranje plodova", upozorava sagovornica.

Jaje pamukove sovice

Mineri u plasteničkoj proizvodnji paradajza

Snežana Parađenović napominje da se u plasteničkoj proizvodnji paradajza mogu očekivati mineri. Ova štetočina u srednjem Banatu nije prisutna u velikoj meri, ali mora pažljivo da se prati. Simptomi su karakteristični. Javljaju se u vidu mina na listu, a kasnije na plodu. Ona je vrlo invaziona, što znači da za veoma kratko vreme može da uništi plastenik. I u ovoj proizvodnji su prisutni tripsi, ali od njih ne postoji opasnost ukoliko su formirani svi spratovi sa plodovima, jer su njihova staništa cvetovi.

Foto: PIS Zrenjanin i Jasna Bajšanski


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Zaštita povrća Kontinuirani tretmani Vizuelni pregled Srednji Banat PIS Zrenjanin Buvač Kupus Rasad Kupusnjače Bela leptirasta vaš Jaja Larve Imaga Snežana Parađenović Kupusni moljac Crna pegavost karfiola Parika Pamukova sovica Kukuruzn


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.