Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 30.04.2017. 17:00

Proizvodnja rasada - unosan posao

Iаko traži dosta rada i velika ulaganja, proizvodnja rasada može da donese dobru zaradu. Važna je disciplina i zlatno pravilo - loš rasad može da se proda samo jednom i više nikada.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 3.623
  • 142
  • 0

Proizvodnja rasada u Sremu postala je veoma unosan posao. Iаko traži dosta rada i velika ulaganja, može da donese dobru zaradu. Osnovni uslov za profit je svakako kvalitetan rasad.

To veoma dobro znaju oni koji se time bave, jer je proizvodnja rasada posao na duge staze. Jedan od uspešnijih proizvođača već godinama je Dragan Tomić iz Rume.

Disciplinom do rezultata

Trenutno je u plastenicima površine 1.000 kvadratnih metara 30 hiljada struka paradajza, 40.000 struka paprike i 1.000 struka krastavaca. Ima i nešto rasade celera, kaže Tomić i dodajе:

Dragan Tomić

"Nije lako, ali ako se želi dobar rezultat i prolazak na tržištu, sva agrotehnika mora da se poštuje. Posao kreće već u januaru i traje skoro čitave godine. Nije lako, jer je početak proizvodnje rasada u zimskom periodu, kada je hladno. Plastenici se moraju zagrevati, obilaziti. Sve se mora uraditi na vreme i sve je tada podređeno radu sa rasadom".

Upotreba hemijskih sredstava svedena je na minimum i koristi se samo ukoliko je neophodno u nekoj fazi razvoja.

Veći troškovi zbog grejanja

Ovih dana, kako su se poboljšale vremenske prilike, počela je prodaja rasada. Prvobitno ukalkulisani troškovi u ovu proizvodnju biće značajnije veći, zbog dodatnog zagrevanja plastenika prethodnih dana, kada je zbog niske temperature uništen značajan deo proizvodnje, ne samo na otvorenom, nego i u zatvorenom prostoru.

Rasad je sačuvan, a promene cena neće biti, jer je to jedan od načina da se sačuva mušterija.Trenutna cena paradajza je 35 dinara, paprike 25 dinara, krastavaca 40 dinara, a celera 10 dinara.

"To je prihvatljiva cena i za nas, ali i za naše kupce. Sami dolaze kod nas kući, gde su nam smešteni plastenici. Pošto se godinama bavimo ovim poslom, ljudi znaju za nas i za sada problema sa prodajom nema. Da imamo prostora za veću proizvodnju, ne bi bilo problema sa prodajom. Uvek se traži nek struk više", kaže Tomić.

Tajna uspeha je u kvalitetnom rasadu

Proširenje proizvodnje je neminovno

Upravo zbog dobrog kvaliteta rasada i velike tražnje, Tomići razmišljaju o podizanju novog plastenika:

"Smatram da, ako želim da se i dalje bavim ovim poslom, i da zadržim dosadašnje kupce, i naravno steknem nove, podizanje plastenika je moj sledeći posao".

Proizvodnju su do sada finansirali iz sopstvenih sredstava, a pošto je plan podizanje novih plastenika, u bliskoj budućnosti verovatno će tražiti subvencije iz republičkih i pokrajinskih institucija.

"Nisam do sada koristio ništa od tih subvencija. Sve što zaradim, ulažem u novu proizvodnju. Može lepo da se zaradi od prodaje rasada, samo ako se radi onako kako treba. Jednom mogu da prodam loš rasad i više nikada", kaže Tomić.

Računi se svode na kraju

U proizvodnju rasada uključena je petočlana porodica Tomić. Međutim, kada se stavlja seme ili pikira rasad, angažuju još nekoliko radnika. To još dodatno poskupljuje ovu vrstu proizvodnje. Na pitanje koliko je uložio u ovogodišnju proizvodnju, Tomić je kroz smešak odgovri: "Videćemo na kraju, ko zna šta još može biti...vremenske prilike su veoma nepredvidive".

Foto: Zlatko Markovinović


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Rasada Ruma Srem Proizvodnja Plastenici Zarada Paradajz Paprika Krastavac Celer Subvencije Cena Prodaja Tržište


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.