Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semenska proizvodnja
  • 04.05.2018. 12:00

Proizvodnja semena profitabilna, ali zahtevna

Iako proizvodnja semena donosi mnogo veću zaradu od konvencionalne proizvodnje, ujedno je i mnogo zahtevnija.

Foto: Pixabay / eastberkshire
  • 644
  • 24
  • 0

Jedan od poslova, koji je uvek bio isplativ u Srbiji je - proizvodnja semena. Međutim, iako ova proizvodnja donosi mnogo veću zaradu od konvencionalne, ujedno je i mnogo zahtevnija. Navodnjavanje je obavezno, a ono zahteva ulaganje. Potrebno je i mnogo ručnog rada, kao i kvalifikovanija radna snaga. 

Prinos od pola tone - zarada veća od 350.000 dinara

Semenski kupus proizvodi se u selu Kusadak, kod Smederevske Palanke.  Povrtar Nebojša Ristić ovde proizvodi seme srpske autohtone sorte srpski melez. Kaže za RTS da je ovaj posao jako isplativ, ali da nije lak, jer sam proces traje bezmalo godinu dana: "Ova sorta je karakteristična po tome što sadrži visok sadržaj šećera u sebi, pa može da se koristi u svežem stanju i za kiseljenje. Sa pola hektara očekujem prinos od pola tone i zaradu veću od 350.000 dinara".

Najisplativiji semenski usevi su paradajz, paprika i kupus, a ova proizvodnja je na relativno malim površinama veoma profitabilna.

Očuvanje autohtonih sorti

Naše semenarske kuće proširuju kapacitete, pa ulažu u naše, ali i novostvorene sorte. Semenska proizvodnja organizuje se zajedno sa kooperantima, često i za velike strane kompanije. "Očuvanje autohtonih populacija, odnosno razvijanje tih sorti koje će zadržati karakteristike - miris i ukus, koje jesu prepoznatljive za ovo područje, jesu cilj i tu mi tražimo svoje mesto", ističe Bogoljub Zečević sa Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka.


Izvori

RTS


Tagovi

Seme Proizvodnja semena Kusadak Srpski melez Nebojša Ristić Bogoljub Zečević Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.