Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće
  • 07.07.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Donji Neradovac

Proizvodnjom povrća mesečno ostvaruje sebi pristojnu i sigurnu zaradu

Kada dođu svi iskoriste priliku da detaljno razgledaju zasađeno povrće u bašti Stanimirovića. Obično krenu od najvećeg plastenika u kome se korenje zasađene paprike, paradajza i krastavca povija od roda.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.609
  • 85
  • 0

Dvorište Srbe Stanimirovića iz Donjeg Neradovca kod Vranja i ovog jula miriše na papriku i zreli paradajz. Zbog vreline njegovi plastenici su širom otvoreni tako da se miris širi i u dvorišta njegovih komšija podsećajući ih da tu mogu da se snabdeju kvalitetnim povrćem. Oni to dobro znaju i rado dolaze kod njega da pazare.

Kada dođu svi iskoriste priliku da detaljno razgledaju zasađeno povrće u bašti. Obično krenu od najvećeg plastenika u kome se korenje zasađene paprike, paradajza i krastavca povija od roda. Svi se prijatno iznenade kada vide da je njihov komšija na svaki pedalj raspoložive zemlje zasadio svo moguće povrće koje može da proizvede.

Mogu li boranija, krastavci i krompir da se seju i leti?

Tako se u njegovoj bašti skoro svake godine pored mirođije, peršuna i šargarepe, nađu i zelena salata, rotkvice, kupus, tikvice, crni i beli luk.

Uspeo iz prve

Zahvaljujući zaradi koju je ostvario prodajom povrća iz svoje bašte Srba je uspeo da prevaziđe besparicu kada je ostao bez posla u jednoj bujanovačkoj firmi.

"Da nisam počeo da proizvodim povrće teško da bi nas šestoro u kući mesečno moglo da preživi sa ženinom platom. Nisam mogao da se bavim ni poljoprivrednom jer u ovom selu nemam ni grumen zemlje u svom vlasništvu, pa sam zato u dvorištu podigao jedan plastenik sa namerom da vidim da li mogu da proizvedem kvalitetno rano povrće i na moju sreću uspeo sam iz prve. Povrće je bilo toliko rodilo da smo višak odmah počeli da prodajemo poznanicima, prijateljima, komšijama i šaljemo deci u Beograd", kaže Srba i dodaje da svi oni koji su u ustima osetili prirodan ukus njegovog povrća ostali su do današnjeg dana verni kupci.

Onaj ko je jednom probao Srbino povrće, stalno ga kupuje

"Tada sam video da na ovaj način mogu mesečno da zaradim dobru platu i odlučio sam da na 300 kvadrata kućnog placa podignem plastenike za uzgoj povrća", priča Srba kroz osmeh sećajući se svojih početaka.

Kvalitet povrća kakav se retko sreće

Od svoje zamisli nije odstao čak i pored toga što nije posedovao nijednu savremenu mašinu za obradu zemlje. Naprotiv, on je zasukao rukave i riljačem izriljao baštu i dobro nađubrio zemlju gde je kasnije podigao plastenike. Kada je to uradio preostalo mu je jedino da proizvede povrće takvog kvaliteta kakvo se retko u vranjskom kraju sreće.

"Taj deo posla mi je bio najlakši jer sam unapred znao da želim da proizvedem povrće gotovo bez korišćenja zaštitinih sredstava. Ova sredstva primenim samo u fazi proizvodje rasada, jer mi je bitno da on bude čvrst i jak kada ga zasadim u plastenike. Takav rasad može da izdrži sve temperaturne promene i izbori se sa evenntualnim bolestima."

Osluškuju svoje kupce

I ne samo to! Rasad koji proizvede ovaj proizvođač rađa takve plodove da se prosto tope u ustima kada ih čovek okusi. Otuda po njihovo povrće kupci dolaze kući tako da im ništa ne preostane za pijacu. Potražnja za njihovim povrćem je tolika da oni ne mogu da proizvedu koliko bi mogli da prodaju.

U proizvodnji i prodaji povrća Srbi mnogo pomaže i supruga Stojana koja je dobrim delom zadužena za organizaciju prodaje i uvek pronađe način kako da svojim vernim mušterijama dostavi robu na kućnu adresu. Od svih njih ona uvek potraži povratnu informaciju kako bi za narednu sezonu ispravili grešku u proizvodnji na koju im ukažu kupci.

Komunikacija sa kupima je Stojani jako važna, kako bi ispravili greške u proizvodnji

"U proizvodnji paprike primat smo dali uglavnom domaćim sortama. Najviše uzgajamo ajvarku, imamo i varadinku i gurmansku ljutu zato što od njih naši kupci prave najbolje specijalitete za zimu na tradicionalan način. Divim se svima njima kada čujem sa koliko ljubavi i mašte spremaju zimnicu za svoje najdraže. Sa njima razmenjujem i svoja iskustva koja rado prenosim mlađim ženama koje žele da isprobaju neki moj recept", kaže Stojana.

Stankovići: Lakše prodati ajvar i paradajz sok od paprike

Naša sagovornica u jesen pored svoje zimnice stigne da pravi i ajvar po narudžbini. Taj posao uvek odradi sa zadovoljstvom za svoje mušterije ispod standardne cene tako da joj oni uvek uzvrate novom porudžbinom, što se njoj i isplati. Ako je suditi po interesovanju i ove godine će ih verovatno biti dosta.

Stojana i Srba ih već sada očekuju sa nestrpljenjem jer ovogodišnji rod u njihovim plastenicima obećava berićetnu berbu.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja povrća Organska proizvodnja Berba povrća Uzgoj paprike Uzoj salate Besparica Srba Stanimirović Prodaja povrća Stojana Stanimirović


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]