Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 01.04.2022. 07:30

Prolećna setva tikvica - kako ih brati kroz celu sezonu?

Uzgajamo ih iz rasada ili pak sejemo seme krajem aprila ili početkom maja na otvorenom. Proizvodnja rasada će nam omogućiti raniju berbu.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.255
  • 74
  • 0

Tikvice su najranije povrće koje obilno rađa od ranog leta do kasne jeseni. Pripada porodici tikvenjača. Većina sorti raste u formi grma i pogodne su za uzgajanje na manjim površinama i posudama.

Mogu biti rane, srednje rane i kasne sorte ili hibridi. Kako bi osigurali berbu kroz celu sezonu, možemo posejati sorte različite grupe zrenja ili jednu sortu u razmaku od 10 do 15 dana.

Ne treba ih uzgajati pored drugih tikvenjača, ali ni uzastopno na istom mestu. Dobro će uspevati posle korenastog povrća (luka, šargarepe, cvekle, krompira), kupusnjača.

Setva tikvica

Uzgajamo ih iz rasada ili pak sejemo seme krajem aprila ili početkom maja na otvorenom. Optimalna setva je pri temperaturi od 15 do 18ºC. Kod ranije je neophodno obezbediti zaštitu od kasnog mraza koji može da uništi iznikle i mlade biljke.

Proizvodnja rasada će nam omogućiti raniju berbu. Sadnja se obavlja u posude koje treba da budu u toploj i osunčanoj prostoriji. Optimalna temperatura je od 18 do 25ºC, a uz dovoljno vlažnosti niču za sedam dana. Posle 25 do 30 dana mlade biljke su dovoljno razvijene da ih presadimo na otvoreno.

Prilikom sadnje paziti da im se ne ošteti koren, jer su na to veoma osetljive.

Odaberite osunčane parcele ili gredice, a zemljište treba da je propusno. Tikvice ne vole kisela zemljišta sa visokim nivoom podzemne vode. Najbolje uspevaju na pH neutralnom koje je bogato hranljivim materijama kao što su kompostne hrpe.

Većina sorti raste u formi grma (Foto: R.Vojnović)

Pre setve na otvorenom seme se na 24h može potopiti u odstajalu vodu na 24h što će ubrzati klijanje i nicanje. Voda treba da je odstajala kako bi se oslobodila hlora, jer ga ova vrsta ne podnosi. Treba izbegavati i đubriva koja sadrže hlor.

Seju se ili sade na razmak od 50 do 70 cm. Dubina setve je tri do četiri centimetra. U baštama se obično seju u kućice ili roviće u kojima se poseju dve do tri semenke. Kod pripreme setvenih kućica potrebno je dodati kompost, stajsko ili neko drugo organsko đubrivo.

Briga o usevu

Tikvice su veliki potrošači vode i hraniva. U sušnom periodu neophodno im je obezbediti navodnjavanje. Nikada ih ne zalivajte po listovima, jer će višak vlage na njima izazvati pojavu oboljenja i ožegotine. Zalivanje ne treba biti često, jednom u deset dana. Na 1m² potrebno je 10 l vode koja ne sme da bude hladna ili vrela (ugrejana na suncu). Optimalna temperatura vode za zalivanje je 22ºC. Hladna voda može uzrokovati opadanje cvetova.

Biljke su osetljive na uslove prevelike vlage i kada je temperatura ispod 15ºC. Neće im odgovarati ni kada je temperatura previsoka, jer će cvetovi opadati i ostati neoplođeni.

Neki cvetovi mogu ostati neoplođeni (Foto: Bigstock/Photozi)

Borač, kopar, kadifica, korijander, metvica će zaštititi tikvice od štetočina i pojave oboljenja. Borač će privući više oprašivača. Istu ulogu će imati i neven.

Đubrenje i prihrana

Na početku rasta tikvicama se dodaje đubrivo bogato azotom koji podstiče rast, u periodu plodonošenja odgovaraju đubriva bogata fosforom i kalijumom.

Prihrana se može obaviti i prirodnim sredstvima. Tokom vegetacije se pokazalo dobrim tretiranje rastvorom mleka i sode bikarbone. Osim što će biljke biti zaštićene od prouzrokovača oboljenja, mleko će folijarno dodati hraniva.

Sredstvo od trave možemo napraviti kada kantu ili bure napunimo za 1/2 ili 3/4 pokošenom travom, prelijemo vodom i ostavimo na osunčanom mestu sledećih sedam do deset dana prekriveno najlonom. Priprema se skoro isto kao đubrivo od koprive ili drugih biljaka.

Dobijeni rastvor se razredi vodom u donosu 1:10 i zaliva zemljište oko biljaka.


Tagovi

Tikvice Đubrenje Prihrana Uzgoj tikvica Presadnice tikvica Prolećna setva Setva tikvica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.