Tehnikom uređenja gena dve kompanije razvijaju paradajz sa većim sadržajem vitamina čiji je nedostatak u ishrani rasprostranjen širom sveta.
Kompanija "Bayer" i južnokorejski biotehnološki start-ap "G+Flas Life Sciences" zajedno razvijaju nove sorte paradajza koje su obogaćene vitaminom D3 putem uređivanja gena. Saradnja se proteže na istraživanje i razvoj komercijalnih sorti poboljšanog semena za široku distribuciju, izveštava Nieuweoogst.
Reč je o "Crispr" tehnologiji za uređivanje genoma kojom se želi razviti seme koje će da zadovolji komercijalne standarde, a sadrži napredne genetske osobine za šta su zaduženi u južnokorejskom start-ap-u. Ane Viliams, iz Bayera ističe da korišćenje preciznosti uređivanja gena može obezbediti zdravu ishranu za porodice širom sveta.
"Osim toga, ovim se nastavlja bogato nasleđe inovacija u distribuciji biljaka", naglasila je dodajući da Bayer već prodaje mnoge sorte paradajza, između ostalih i pod brendovima De Ruiter i Seminis.
Izvršni direktor Sungva Šo iz biotehnološke kompanije "G+Flas", koja razvija "Crispr" tehnologiju i aplikacije za uređivanje genoma, kaže da je seme razvijeno kroz ovu saradnju namenjeno rešavanju globalnih izazova, pružanju zdravstvenih koristi i otpornosti na klimatske promene.
Naglasio je da nedostatak vitamina D što je široko rasprostranjen problem širom sveta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka