Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove sorte
  • 25.12.2023. 15:00

Rade na sorti paradajza sa više D3 vitamina

Tehnikom uređenja gena dve kompanije razvijaju paradajz sa većim sadržajem vitamina čiji je nedostatak u ishrani rasprostranjen širom sveta.

Foto: Depositphotos/htanak
  • 93
  • 30
  • 0

Kompanija "Bayer" i južnokorejski biotehnološki start-ap "G+Flas Life Sciences" zajedno razvijaju nove sorte paradajza koje su obogaćene vitaminom D3 putem uređivanja gena. Saradnja se proteže na istraživanje i razvoj komercijalnih sorti poboljšanog semena za široku distribuciju, izveštava Nieuweoogst.

Poboljšana ishrana

Reč je o "Crispr" tehnologiji za uređivanje genoma kojom se želi razviti seme koje će da zadovolji komercijalne standarde, a sadrži napredne genetske osobine za šta su zaduženi u južnokorejskom start-ap-u. Ane Viliams, iz Bayera ističe da korišćenje preciznosti uređivanja gena može obezbediti zdravu ishranu za porodice širom sveta.

"Osim toga, ovim se nastavlja bogato nasleđe inovacija u distribuciji biljaka", naglasila je dodajući da Bayer već prodaje mnoge sorte paradajza, između ostalih i pod brendovima De Ruiter i Seminis.

Nedostatak vitamina D

Izvršni direktor Sungva Šo iz biotehnološke kompanije "G+Flas", koja razvija "Crispr" tehnologiju i aplikacije za uređivanje genoma, kaže da je seme razvijeno kroz ovu saradnju namenjeno rešavanju globalnih izazova, pružanju zdravstvenih koristi i otpornosti na klimatske promene.

Naglasio je da nedostatak vitamina D što je široko rasprostranjen problem širom sveta.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Vitamin D3 Obogaćena prehrana Bayer Crispr tehnologija Uređivanje gena Klimatske promene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.