Rana proizvodnja paprike donosi finansijsku dobit, ali i mnogo troškova.
Rana proizvodnja paprike znači i veću zaradu, ali i veće troškove. Možemo reći da je ona gospođa među povrćem i da traži najviše. Toplota, svetlost, voda su ključni faktori. Ako se odlučimo za ranu setvu, moramo imati plastenike sa grejanjem i dodatnom opremom koja to može obezbediti.
Proizvodnja presadnica u ovom zimskom periodu je izazov. Temperature su niske, a osvetljenost slaba. Na nama je da osiguramo prostor sa optimalnim uslovima. Setva se obavlja u drugoj polovini januara i u februaru. Semenu paprike je potrebno oko dve sedmice da proklija i potrebno ga je dezinfikovati. Njegova klijavost je oko 80 odsto i da bi smanjili gubitke potrebno ga je pripremiti, naklijavati.
Postoje različiti načini naklijavanja, a najčešće se koristi umotavanje u vlažnu krpu ili ubrus koji se stave na tanjir i zamotaju u najlon vrećicu. Ostavi sena toplo mesto. Potrebno paziti na vlažnost, ali se već nakon nekoliko dana pojavljuju klice i ovakve aktivirane semenke se seju. Zahvaljujući ovakvoj setvi iskoristi se svaka posuda i nema ih praznih.
Za ranu proizvodnju ključno je zadovoljiti četiri faktora: toplotu, osvetljenje, vodu i biljna hraniva. Ona voli toplotu i svetlo, žedna je i gladna.
Paprika je toploljubiva kultura. Optimalna temperatura zemljišta za klijanje je između 20 i 25ºC, a minimalna 15ºC. Kada se temperatura smanji na 13 i niže stepeni seme neće klijati. Optimalna temperatura za rast paprike je od 25 do 28ºC tokom dana i nekoliko stepeni niže tokom noći. Ako je temperatura niža sporo rastu. Takođe, ne vole propuh i naglo kolebanje temperature.
Zimi su dani kratki, a osvetljenost slaba. U ovakvim uslovima mlade biljčice će se izduživati i biti sklone poleganju. Kako bi to izbegli potrebne su lampe za rasad koje će obezbediti osvetljenost tokom 12h.
Supstrat za setvu treba da je dezinfikovan kako bi sprečili pojavu bolesti. Najbolji izbor je supstrat bogat organskim materijama i tada nije potrebno da obavljamo prihranu, jer hraniva ima dovoljno.
Snabdevenost vodom treba da je dobra i da je redovno zalivamo. Voda ne sme da bude hladna.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka