Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtarstvo
  • 22.03.2019. 14:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Rasađivanje ranog kupusa

Rasađuje se samo snažan, dobro razvijen i okaljen rasad. Kaljen rasad postaje čvrst i žilav i nakon sadnje može da izdrži temperature od -5 do 6 Celzijusovih stepeni.

Foto: Gordana Nastić
  • 2.244
  • 40
  • 0

Jedna od najprofitabilnijih povrtarskih kultura u Pčinjskom okrugu zasigurno je mladi kupus. Poljoprivredni proizvođači koji se bave ovom vrstom proizvodnje već su rasadili kupus u svojim plastenicima, a krajem ovog meseca počeće da ga sade i na otvorenom polju.

"Rasađuje se samo snažan, dobro razvijen i okaljen rasad. Kaljen rasad postaje čvrst i žilav, a nakon sadnje može da izdrži temperature od - 5 do 6 Celzijusovih stepeni. Dobro proizveden rasad kupusa treba da ima 5-6 dobro razvijenih listova i elastično stablo," naglašava Nada Lazović Đoković, stručnjak za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno stručnoj službi.

Rasađuje se samo snažan, dobro razvijen i okaljen rasad (Foto: Gordana Nastić)

Supstrat mora biti umerene vlažnosti

Ona ističe da pre samog rasađivanja supstrat mora biti umerene vlažnosti. Ako je supstrat prevlažan tokom sadnje može otpasti sa korenovog sistema biljke, a opet ukoliko je suv, biljke se teže primaju nakon rasađivanja. Kupus se kod nas u zaštićeni prostor najčešće sadi od 25. februara do 10. marta, a za ranu proizvodnju na otvorenom od 20. do 25. marta kada prođe opasnost od jačih mrazeva.

"Kupus se sadi na prethodno dobro pripremljeno zemljište. Međuredni razmak mora da bude 50 cm i razmak u redu od 30 do 40 cm u zavisnosti od hibrida. Pravilno posađen rasad nije duboko posađen, nego dobro utisnut. Za rasađivnje rasad ranih kupusnjača dospeva za 40 do 45 dana," kaže Lazović, Đoković.

Rana proizvodnja se, kako pojašnjava, u zaštićenom prostoru uglavnom odvija pod niskim tunelima visine od 2,2 m. Zbog toga treba koristiti dobre polietilenske folije koje poseduju visok površinski napon unutrašnjeg sloja  kako viseće kapi ne bi reflektovale značajnu količinu direktne sunčeve svetlosti i smanjivale dužinu i intenzitet fotosintetske aktivnosti. Ako ovakve folije sadrže još i dopunsku termozaštitnu barijeru od izrađivanja toplote akumulirane u zemljištu i mladim biljkama tokom sunčanih dana, onda se, osim izuzetne ranostasnosti mogu očekivati krupnije i lepše glavice, veći prinos i značajan profit. Nekapajuća, termozaštitna folija od 80 mikrona obezbeđuje temperature više za 4-5 stepeni Celzijusovih nakon slabijih jutarnjih radijacionih mrazeva.

Kako što duže sačuvati kupus posle branja?

Pokrivanje kupusa agrotekstilom neophodna mera

Pokrivanje kupusa agrotekstilom je neophodna mera u ranoj proizvodnji. Veoma je efikasna prilikom jutarnjih mrazeva jer obezbeđuju temperaturu prizemnog sloja višu za 4 do 5 Celzijusovih stepeni. Zbog dobre termalabilnosti agrotekstila usev kupusnjača se može navodnjavati mikroorošavanjem bez prethodnog uklanjanja folije. To, međutim, ne važi kada se primenjuju pesticidi ili vodorastvorljiva đubriva jer time drastično umanjuju njeno trajanje, koje se obično proteže na nekoliko sezona gajenja povrća.

"Svakom đubrenju treba da pethodi analiza zemljišta. Za rani kupus, koji ima manji prinos, potrebna količina hraniva je veća od iznešenih za 2-2,5 puta. U početnim fazama nakon rasađivanja akcenat treba dati fosfornim đubrivima iz razloga što se formira korenov sistem. U fazi intenzivnog formiranja lisne rozete treba dodavati đubriva sa naglašenom azotnom formom. Od momenta početka formiranja glavice prioritet treba dati kalijumovim đubrivima kako bi se ubrzao protok vode kroz biljku i usmerio u formiranje glavice," navodi Lazović Đoković.

Navodnjavanje ranog kupusa je jedna od agrotehničkih mera bez koje se ne može zamisliti proizvodnja. Kod kupusa su mogući svi oblici i načini navodnjavanja ali se prioritet daje rasprskivačima i sistemu kap po kap. Rasprskivači moraju biti dobro raspoređeni kako bi svi delovi dobili dovoljnu količinu vode, a da pri tome poklapanja budu minimalna. Pravo vreme navodnjavanja je ili rano ujutro ili kasno uveče.

Krajem ovog meseca počinje sadnja i na otvorenom polju (Foto: Gordana Nastić)

Povrtari rasađuju kupus

Sve agrotehničke mere u proizvodnji kupusa, koje preporučuju stručnjaci vranjske Poljoprivredno stručne službe, primenjuje i Slavko Veličković iz sela Katun, nedaleko od Vranja. On je i ove godine rasadio kupus na 10 ari u plastenicima.

"Ceo tok sadnje pratila je Nada Lazović Đoković, stručnjak za ratarstvo. Sve stručne savete koje nam je dala primenili smo u praksi. Proizveo sam fantastičan rasad. Seme kupusa sorte pandion i rapadion posejao sam 1. januara. Klijavost je bila izvanredna. Nadam se i dobrom prinosu koji ne bi trebalo da bude manji od pet tona," priča Slavko.

Za koji dan, ovaj povrtar, će kupusom zasaditi istu površinu i na otvorenom gde očekuje prinos od oko 12 tona. Mušterija uvek ima dovoljno tako da sve proizvedene količine brzo proda.


Tagovi

Rasade Uzgoj kupusa Mladi kupus Polietilenske folije Agrotehničke mere Povrtari Nada Lazović Đoković Slavko Veličković


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.