Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 11.10.2017. 14:00

Ravnjanska kapija - tražena sorta paprike

Aleksandar Stanković iz sela Ravnje u Mačvi odlučio je da uzgaja samo domaću sortu paprike - ravnjansku kapiju, zbog njenih karakteristika.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.492
  • 62
  • 0

Aleksandar Stanković iz sela Ravnje u Mačvi od malih nogu naučio je da radi, a poljoprivredu je i zavoleo. Akivno se bavi paprikom na 15 hektara zemlje, od čega tri zakupljuje. Ujedno se bavi i stočarstvom, kao i uslugom.

Paprika - glavni adut

Aleksandar je modernizovao svoju proizvodnju, a kaže da mu u uzgoju paprike najviše pomaže sistem za navodnjavanje:

"Kroz sistem češće stavljmo vodotopiva đubriva, biljku hranimo više, pa na manjoj površini dobijamo više ploda, boljeg kvaliteta. Mačvanska zemlja odgovara paprici. Najviše uzgajamo ravnjansku kapiju - ona je krupna, mesnata i teška. Imamo i nešto mišinog dlana".

Probali su razna semena, ali su zadovoljni domaćom, jer je rodnija i mnogo krupnija. Od sada će, kaže ovaj povrtar, raditi samo ravnjansku kapiju.

Zalivni sistemi iz bunara

Paprika nije mogla da se oporavi sve do juna, zbog vremenskih uslova, a potom su vrane bušile trake. Međutim, kada je krenula, dala je dobar rod. Pumpama iz bunara Stankovići su zalivali papriku, a blizu im je i reka Sava.

"Robu plasiramo u Novi Sad, Beograd, Loznicu, Šabac, Krupanj, a dolaze nam ljudi i iz inostranstva. zahvaljujući udruženju paprikara koje smo osnovali", kaže Stanković.

Više u pilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Aleksandar Stanković Ravnje Paprika Mišin dlan Sistem za navodnjavanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner