• ToBRFV
  • 06.07.2021. 07:30

Razoran virus nađen u stakleničkoj proizvodnji paradajza u Bugarskoj

O pronalasku virusa braon smežuranih plodava (ToBRFV) Bugarska je već obavestila Evropsku organizaciju za zaštitu bilja. Osim paradajza, napada papriku i krompir.

Foto: Depositphotos/jramosmi@gmail.com
  • 402
  • 20
  • 0

Virus braon smežuranih plodova paradajza (ToBRFV) napao je iste u stakleničkoj proizvodnji na severozapadu Bugarske. Kako prenosi agronovinite ta je zemlja o tome već obavestila Evropsku i mediteransku organizaciju za zaštitu bilja. Slučaj je otkriven u stakleniku u opštini Mezdra, a kako bi se sprečilo širenje virusa, sve su biljke u tom stakleniku uništene.

Osim Bugarske, ove godine otkriven je u Norveškoj, Mađarskoj i Italiji. 

Pored paradajza, napada i papriku kao i krompir, a može uništiti čitava područja proizvodnje povrća bilo u zatvorenim prostorima ili na poljima. Prenosi se kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odećom ili direktnim kontaktom zaraženih i zdravih biljaka), ali i materijalom za razmnožavanje. Takođe, stručnjaci sumnjaju i na prenos semenom pa treba obratiti pažnju prilikom njegove kupovine i koristiti ono dezinfinkovano. Kako bi njegovom širenju stali na kraj, istraživači holandske semenske kuće "Enza Zaden" identifikovali su gen koji je otporan na taj virus i najavili otpornu sortu.

Koji su simptomi?

Budući da je povezan sa virusom mozaika duvana (TMV) i paradajza (ToMV), simptomi su slični tom oboljenju. Manifestuju se kao hloroza, mozaik, mrlje ili naborani listovi, dok na plodovima nastaju žute ili smeđe mrlje, nakon čega se oni deformišu i nepravilno sazrevaju.

Prošle je godine otkriven u Francuskoj, a još 2014. se pojavio na Bliskom Istoku, nakon čega se 2018. proširio u Evropu, SAD i Kinu. U Evropskoj uniji i SAD-u ToBRFV trenutno ima karantinski status, jer njegovi efekti na usev mogu biti katastrofalni.

Studija Svetske banke za utvrđivanje rizika zaraznih biljnih bolesti u Bugarskoj pokazuje da su paradajz, uz papriku i krompir, među najosetljivijim kulturama na ovaj virus. Takođe, tamošnje vlasti pozivaju na oprez kako bi sprečili ozbiljne gubitke.

Prema predviđanjima Centra za ekonomska istraživanja u poljoprivredi (CAPA), proizvodnja paradajza ove će godine tamo premašiti prošlogodišnju količinu za sedam odsto i doseći 125.000 tona. Međutim, otkupne cene za prvo tromesečje 2021. niže su u odnosu na lani za sedam odsto, a maloprodajne su pale za tri odsto.


Tagovi

ToBRFV Virus paradajza Bugarska Povrće


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.