Veliki i krupni plodovi zahtevaju rezidbu loze koja će omogućiti ravnotežu između zelene mase, korena i plodonošenja.
Leto je teško zamisliti bez sočnih lubenica i dinja. Možemo ih uzgajati ako znamo kako biljka raste, cveta i formira krupne, slatke plodove. U slučaju da ih pustimo da rastu prirodno, one će stvoriti mnoštvo sitnih plodova.
Rezidbom smanjujemo rast zelene mase, uspostavljamo ravnotežu između rodnosti i korena, stimulišemo razvoj bočnih razgranjenja koja nose ženske cvetove, podstičemo razvoj krupnih plodova veće sočnosti sa više šećera.
Postoji nekoliko načina rezidbe lubenice, a dva najčešća su: na jednu glavnu ili na dve loze. Kod rezidbe prvo odredite koja je glavna, obično se radi o najdužoj. Pregledajte koliko ima bočnih, kako su razvijene i u kakvom stanju. Odaberite jake i zdrave, jer će one dati plodove. Ženski cvet se na glavnoj lozi formira posle pete ili šeste internodije (čvora ili koljenca). To je sortna karakteristika.
Prikraćivanje obavljate kada plod dostigne veličinu teniske loptice i još do pet listova. Bočne loze prvog reda se prikraćuju posle četiri do pet listova. Ostavljaju se plodovi koje biljka može da ishrani, obično dva do tri. Ostali se uklanjaju. Prvo proverite da li je došlo do oplodnje cvetova. Ne žurite.
Drugi način je da prikratimo glavnu lozu nakon što formira dva bočna razgranjenja. Oni će biti nosioci rodnosti.
Za razliku od lubenice, plodovi dinje se formiraju na bočnim lozama. Glavna se prikraćuje posle formiranja tri do šest bočnih. Kada narastu, one se prikraćuju iznad 5. ili 6. lista. Bez prikraćivanja biljka formira mnogo sitnih plodova.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka