Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje bostana
  • 12.07.2023. 07:30

Rezidba lubenice i dinje: Kako do krupnih plodova?

Veliki i krupni plodovi zahtevaju rezidbu loze koja će omogućiti ravnotežu između zelene mase, korena i plodonošenja.

Foto: Depositphotos/kay4yk180718
  • 3.947
  • 244
  • 0

Leto je teško zamisliti bez sočnih lubenica i dinja. Možemo ih uzgajati ako znamo kako biljka raste, cveta i formira krupne, slatke plodove. U slučaju da ih pustimo da rastu prirodno, one će stvoriti mnoštvo sitnih plodova.

Rezidbom smanjujemo rast zelene mase, uspostavljamo ravnotežu između rodnosti i korena, stimulišemo razvoj bočnih razgranjenja koja nose ženske cvetove, podstičemo razvoj krupnih plodova veće sočnosti sa više šećera.

Regulišite rast vegetativne mase

Postoji nekoliko načina rezidbe lubenice, a dva najčešća su: na jednu glavnu ili na dve loze. Kod rezidbe prvo odredite koja je glavna, obično se radi o najdužoj. Pregledajte koliko ima bočnih, kako su razvijene i u kakvom stanju. Odaberite jake i zdrave, jer će one dati plodove. Ženski cvet se na glavnoj lozi formira posle pete ili šeste internodije (čvora ili koljenca). To je sortna karakteristika.

Prikraćivanje obavljate kada plod dostigne veličinu teniske loptice i još do pet listova. Bočne loze prvog reda se prikraćuju posle četiri do pet listova. Ostavljaju se plodovi koje biljka može da ishrani, obično dva do tri. Ostali se uklanjaju. Prvo proverite da li je došlo do oplodnje cvetova. Ne žurite.

Drugi način je da prikratimo glavnu lozu nakon što formira dva bočna razgranjenja. Oni će biti nosioci rodnosti.

Rezidba dinje

Za razliku od lubenice, plodovi dinje se formiraju na bočnim lozama. Glavna se prikraćuje posle formiranja tri do šest bočnih. Kada narastu, one se prikraćuju iznad 5. ili 6. lista. Bez prikraćivanja biljka formira mnogo sitnih plodova.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Dinja

Dinja

Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae pa bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cveta početkom leta, a... Više [+]

Tagovi

Lubenica Dinja Rezidba lubenice Rezidba dinje Rezidba lubenice i dinje Plodovi dinje Plodovi lubenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici se sastaju sa ministarkom 12. februara. O čemu će pričati?

Na zahtev 15 udruženja poljoprivrednika koji su u subotu (3.2.) doneli odluku da zatraže sastanak sa ministarkom poljoprivrede, juče (6.2.) su dobili i pozitivan odgovor....

Više [+]