Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje rotkvice
  • 01.09.2016. 08:00

Rotkvica kao međukultura za redovnu berbu

Seme rotkvice možete uzastopno sejati u periodu od februara do septembra i brati bez prestanka. Treba im samo 20-30 dana da sazru. Zato ih sejte pomalo i često, u kratke redove, na svakih 14 dana i imaćete ukusne rotkvice tokom celog leta.

Foto: pixabay.com
  • 1.150
  • 607
  • 0

Rotkvica, povrće crvenkaste kožice i belog mesa, jedna je od najmirisnijih korenastih vrsta u bašti. Brzorastuće rotkvice odlične su kao "međukultura" između glavnih useva povrća sporijeg rasta. Seme rotkvice možete uzastopno sejati u periodu od februara do septembra i brati bez prestanka. Treba im samo 20-30 dana da sazru. Zato ih sejte pomalo i često, u kratke redove, na svakih 14 dana i imaćete ukusne rotkvice tokom celog leta.

Izaberite rotkvice za brzu berbu

Rotkvice mogu biti okrugle ili valjkaste. U zavisnosti od sorte rotkvice imaju belu kožicu, crvenu, odnosno crvenu s belim vrhovima. One su bogat izvor kalcijuma, gvožđa i vitamina C. Okrugle ili oble rotkvice sejte na dubinu od 1 cm, a prelazne i zimske na dubinu od 1-2 cm. Veoma je važno da ih posejete ravnomerno jer ako usev nije ujednačen, klijanje će biti neuredno, a biljčice koje izniknu zaseniće one koje niču malo kasnije.

Pravi oblik, prava dubina

Rotkvice se mogu podeliti u dve grupe: zimske i letnje. Letnje rotkvice najčešće imaju okrugli ili zaobljeni koren crvene boje, premda su neke letnje rotkvice izdužene i ponekad ih nazivamo prelaznim. Zimske rotkvice su dugačke a oblik im je valjkast.

Zaštitite rane useve

Rotkvice ne vole presađivanje, pa ih morate posejati na mestu na kojem će i rasti. One koje se poseju ranije, od februara do kasnog proleća, zahtevaju zaštitu. Upotrebite agrotekstil ili plastični pokrivač da zaštitite mladice od mraza.

Sunce ili senka?

Dovoljna količina sunca koristiće ranim i kasnim setvama, ali kada se ovo povrće seje sredinom leta dobro će mu doći malo senke. Rotkvice vole dobro drenirano, lagano zemljište, ali dobro ih zalivajte da razviju sočno i ukusno korenje.

Najbolje rotkvice

Za sočne i dobro oblikovane rotkvice posejte ih u vlažno zemljište i kada se dobro ukorene, biljke redovno zalivajte. Proredite ih na razmak 2 cm da biste izbegli prenatrpanost zbog koje se biljke previše izdužuju.

Međusadnja i međukulture

Rotkvice dozrevaju vrlo brzo pa su naročito korisne za međukulturu: setvu između drugih kultura dok se one ne ukorene. Korisne su i kao međukulture između sadnje glavnih useva. Sredinom leta posejte rotkvice kao međukulturu ili kao međuusev da biste iskoristili to što su u senci drugih useva a uprkos velikoj vrućini one neće prerano sazreti.

Foto: pixabay.com


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.