Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina rovac
  • 01.06.2019. 12:00

Rovac - namamite ga u klopke, oterajte usoljenom ribom

Rovci znaju napraviti prilične štete, posebno u ovo doba godine. Donosimo nekoliko mera u borbi sa štetočinama koje su u stanju raskopati čitavu baštu.

Foto: Depositphotos/UrosPoteko
  • 2.125
  • 53
  • 0

Dobro nakvašena tla usled padavina dovode i do većeg broja rovaca, koji lakše kopaju tunele u baštama i prave štetu na korenju, ali i pupoljcima mladih biljaka. Znaju biti prilično naporni i napraviti ogromnu štetu jer osim što se hrane korenjem i mladim biljkama, pravljenjem rovova pod zemljom, onemogućavaju razvoj biljaka. 

Štetu prave larve i odrasli insekti koji su najaktivniji u proleće, u toplijim krajevima već krajem marta. Njihova seksualna zrelost događa se krajem maja ili juna kada ženka gradi gnezdo na dubini do 15 cm i polaže čak 700 jaja. Piljenje larvi počinje od kraja juna, da bi mladi rovci u avgustu počeli samostalan život. Razvija se jedna generacija godišnje, a rovac prezimljava kao larva ili odrasli insekt u zemlji. I onda sve ispočetka. Osim ako im ne stanete u kraj. 

Kada govorimo o mehaničkim merama, najčešće se koriste lovne posude. U zemlju ukopajte posudu sa glatkim zidovima, napunite, a preko nje postavite uske daske u obliku zvezde koje se trebaju ukrštati iznad posude. Rovci će upasti u posudu tokom noći i ujutro ih se jednostavno rešite. Ova će mera biti efikasnija ako na dno posude stavite svežu koru krompira. Redovno stavljajte svežu koru. 

Tokom toplih dana rovci traže hladovinu pa im u seni napravite klopku. Koristite lim ili širu dasku ispod koje će se skupiti. Kada ih pronađete, pospite ih rastvorom od četiri supene kašike deterdženta u deset litara vode. 

Na prostoru gde još nisu posađene biljke, pratite kanale koje prave rovci da biste došli do njihovog gnezda. U njega sipajte vodu, a zatim malo ulja. Tada će rovac izaći na površinu pa ćete ga moći uhvatiti. 

Oko gredica zasadite što više repelentne biljke koje će vašu baštu štititi ne samo od rovaca nego i drugih štetočina. U ovom slučaju neizostavni su neven, kadifica, hrizanteme, beli luk, korijander. 

Rovac ne podnosi ni usoljenu ribu pa kada otkrijete tunele, u njih ugurajte komad usoljene ribe. 

Kao ni krtica, rovac ne voli vibracije pa na mestima gde ste uočili rovove, zabodite štap na koji ste postavili plastičnu flašu, zarezanu sa strane koja će se vrteti na vetru i stvarati vibracije u zemlji. Slično ćete postići i sa praznim konzervama. Štapove zabodite do dubine od 60 cm. 

I, nikako ne zaboravite ptice koje su prirodni neprijatelji rovaca pa ih kućicama, hranilicama i pojilicama privucite u svoju baštu. Neprijatelji su im i krtice, ježevi i mačke pa ako se odlučite za ove lovce, izbegavajte hemijska sredstva koja bi im mogla naštetiti. 

U slučaju da ih imate u većoj meri, nemojte prestati sa borbom ni na kraju sezone. 

Jesen idealna za suzbijanje rovca

U jesen se rovac sklanja na toplija mesta kako bi prezimio. Ovu osobinu rovca da za zimovanje bira đubrivo, kompost i slična mesta možemo iskoristiti za njegovo suzbijanje. 


Tagovi

Štetočina rovac Suzbijanje rovca Rovac Uloviti rovca Oterati rovca Kako


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.