Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 13.11.2015. 12:00

Rusija u potrazi za krastavcima!

Ruski mediji pišu o ovom fenomenu sećajući se starih vremena kada je u Sovjetskom savezu krastavac s polica nestajao u oktobru i nije ga bilo sve do marta.

  • 292
  • 44
  • 0

Poslednje nedelje oktobra, cene svežeg krastavca u Rusiji skočile su za trećinu, dok je u Sankt Petersburgu cena porasla i za neverovatnih 500 do 1000%. Krastavci su u supermarketima, pre mesec dana, koštali 0,29 €/kg, a sada je njihova prosečna cena 2,18 €.

U malim prodavnicama i na policama, cena je blizu 2,90 evra. Poljoprivrednici preko interneta prodaju duge krastavce za 7,63 €/kg, ceni većoj čak i od mesa. Cena tog povrća menja se svakodnevno, a takva promena dešava se zbog nedostatka krastavaca na tržištu. Krastavci koji su trenutno u prodaji dolaze iz staklenika, i to samo po narudžbi. Trgovački lanci čekaju u redu na krastavce koji se beru nakon sazrevanja. Poljoprivrednici koji žive u toplijim područjima završili su branje pre nekoliko sedmica tako da iz tih regija krastavac više ne stiže.

Cene skočile u roku od 15 minuta

U Krasnodaru, čija je klima mediteranskog tipa, situacija je ista. Potrošači proizvođačima nude visoke cene, ali pošto povrtari nemaju količine koje kupci zahtevaju, potrebno je čekati određeno vreme do isporuke. Ako kupcima trebaju male količine krastavaca, oni kupuju nemački varijetet za 1,45 €/kg.

U kompaniji Gold, krastavci se kupuju iz Belorusije, a u periodu od 15 minuta, njihova cena se sa 1,60 € podigla na 2,18 €/kg. Ta kompanija objašnjava da su za prvu pošiljku platili 1,60 €, a tada je cena naglo skočila. Premda je malo ponuda na tržištu, kupci nemaju mnogo izbora. Sada se razmatraju ponude iz Turske i Azerbejdžana, ali pošto dostava postaje sve skuplja, s njom poskupljuje i proizvod, poručuju iz ove kompanije.

Na internetu uvezeni krastavci koštaju 1,35 €/kg, plus dostava. Nekadašnje snabdevanje jeftinim krastavcima iz Evropske unije zaustavljeno je zbog embarga, tako da se krastavci sada uvoze iz Turske. Domaćih uzgajivača je malo upravo iz razloga što nisu mogli da zarade na gajenju krastavaca, a danas pokušavaju da nadoknade izgubljeno. Ruski mediji o ovom fenomenu pišu sećajući se starih vremena kada je u Sovjetskom savezu krastavac s polica nestajao u oktobru i nije ga bilo sve do marta.


Tagovi

Krastavci Internet Rusija Isporuka Turska Belorusija Azerbajdžan Staklenik Rast cena Uzgoj krastavaca Krasnodar


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."