Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena salata
  • 25.02.2022. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Sa paradajza i krastavaca prešao na uzgoj zelene salate - zašto?

Sada je manje posla i manje zarade, ali važno je da plastenici nisu prazni. Salata puterica kod proizvođača košta 30, a ukrasna od 40 do 45 dinara za komad.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 175
  • 32
  • 0

Antun Markić, povrtar iz Rume, nakon dugog bavljenja povrtarstvom rešio je da se opredeli za gajenje samo jedne biljne vrste u svojim plastenicima. Ima ih devet i u njima se tokom čitave godine nalazi salata - puterica i ukrasna. Markić kaže da tokom godine proizvede 120 hiljada komada ovog kvalitetnog povrća.

"U proleće se ono najviše i koristi i prodaje, pa je malo skočila cena. Kod nas se najviše prodaje puterice - 90 odsto, a ukrasne, crvene i zelene, idu za Beograd. Te su i malo skuplje", kaže rumski povrtar.

Iskustvom do kvalitetnog ploda

Proizvodnja je manje zahtevna od proizvodnje krastavaca ili paradajza koji su do prošle godine bili u Markićevim plastenicima. Kod salate treba manje radne snage i dodaje, naša sagovornik, da ako se želi i kvalitet i količina mora se poštovati agotehnika.

Natpis

"Ne može to sve da uspe, ima tu i bacanja, nešto istruli. Međutim, mi se ovim bavimo dugi niz godina i maltene nismo nijednu bacili - sve ćemo ih prodati. A ima tu posla, postavljaju se creva, folije, zatim freziranje posle svake berbe, ali manje posla naspram paradajza i krastavca."

U proizvodnju salate uključena je celokupna porodica, čak i najmlađi članovi. Razlog za to je svakako nedostatk radne snage, što je, kako kaže Markić, i bio motiv za odustajanje od proizvodnje krastavaca i paradajza bez obzira što je ta proizvodnja donosila daleko veću zaradu od gajenja salate. Puterica kod proizvođača košta 30, a ukrasna od 40 do 45 dinara za komad.

Opširnije o ovoj temi u prilogu TV Fruška Gora:

 


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".