Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 16.10.2021. 16:00

Sadnja belog luka u jesen - koristite samo deklarisane čenove

Čenovi se sade na rastojanju 20-30 cm između redova i pet do 10 centimetara između biljaka u redu. Za sadnju kvadratnog metra potrebno je obezbediti 60-80 grama čenova ili na jedan ar šest do osam kilograma.

Foto: Depositphotos/focusandblur
  • 605
  • 101
  • 0

Beli luk se proizvodi sađenjem čenova, a ne setvom semena. Bolje je kupiti deklarisane čenove belog luka za koje proizvođači garantuju da su zdrav sadni materijal nego pri sadnji koristiti čenove koje su kupljene radi korišćenja u ishrani. Oni su uglavnom nepoznatog porekla, i mogu biti nosioci bolesti, a često nisu ni prilagođeni regionu u kom živimo, jer se uvoze sa raznih strana, naglašava stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Zoran Milosavljević.

Ukoliko gajimo svoj luk, možemo izabrati zdrave čenove i uz ispravno skladištenje i dezinfekciju koristiti ih za sađenje. Prilikom odabira glavica sa kojih ćemo uzeti čenove za sađenje treba voditi računa da one budu zdrave, da nisu oštećene, gnjecave ili čudnog mirisa. Za sadnju birati spoljne čenove sa glavice, jer su krupniji. Obavezno izvršiti dezinfekciju zagrevanjem čenova na temperaturi do 35 stepeni ili potapanjem u razblažen (1:20) fermetisani ekstrakt koprive.

Jesenja ili prolećna sadnja

Sađenje se obavlja u jesen, u oktobru i novembru, ili s proleća u februaru i martu. Čenovi se sade na rastojanju 20-30 cm između redova i pet do 10 centimetara između biljaka u redu. Za sadnju kvadratnog metra potrebno je obezbediti 60-80 grama čenova ili na jedan ar šest do osam kilograma.

U jesen se beli luk sadi na četiri do pet centimetara dubine, a u proleće na dva do tri centimetra. Nakon sađenja preko čenova treba staviti do tri centimetara zemlje. Ukoliko se sade na veću dubinu, nicanje je usporeno, dok pri plitkom sađenju dolazi do izbacivanja čenova na površinu zemljišta. Vazdušne lukovice se sade u septembru ili tokom februara i marta.

Jesenja sadnja belog luka, nega i prodaja - da li je, na kraju, isplativ?

Kako smo ranije pisali, beli luk tokom vegetacije zahteva mere nege koje podrazumevaju zaštitu od korova, i tri prihrane azotom, zatim tretmane insekticidima i fungicidima, odnosno zaštitu od insekata i bolesti.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Beli luk Deklarisani čenovi Sadnja Jesenja sadnja Zoran Milosavljević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u