Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 19.12.2018. 16:00

Sadnja krompira u plasteniku - šta treba znati?

Proizvodnja krompira u zaštićenim prostorima u poslednje vreme zauzima sve veće površine, jer povrtari na tržište izlaze sa mladim krtolama krompira već tokom aprila i maja.

Foto: Pixabay / alex80
  • 3.508
  • 50
  • 0

Proizvodnja krompira u zaštićenim prostorima u poslednje vreme zauzima sve veće površine, jer povrtari na tržište izlaze sa mladim krtolama krompira već tokom proleća (aprila i maj). U zavisnosti od planiranog plasmana, planira se i rok sadnje. U mnogim plastenicima već sada se odvija sadnja krompira, a njegova prva prodaja kreće krajem aprila. Međutim, kako objašnjava Jelena Stojiljković iz PSSS Leskovac, za taj vid proizvodnje treba birati sorte koje se odlikuju kraćom vegetacijom.

Koristiti zdrav i kvalitetan sadni materijal

Krtole se pre sadnje obavezno naklijavaju. To se radi u prostorijama u kojima ima dovoljno svetlosti, a temperatura je 12-15°C. Za sadnju se mora koristiti isključivo zdrav i kvalitetan sadni materijal. Stojiljkovićeva napominje da nije preporučljivo uzimati sitnije krtole iz prethodne godine, zbog opasnosti od prenošenja biljnih bolesti. Za proizvodnju mladog krompira važan je kvalitet krtola ranih sorti, zato što se za tu namenu uglavnom koriste sorte kraćeg perioda vegetacije.

Bitna odlika u proizvodnji krompira je to što se on u različitim uslovima brže ili sporije izrođava. To se, naravno, odražava na značajan pad prinosa. Zdrav sadni materijal za proizvodnju krompira je jako važan, jer se tako postižu visoki prinosidobrog kvaliteta. Upotreba kvalitetnog i zdravog, sortnog semena, uz primenu ostalih agrotehničkih mera u optimalnom roku pozitivno se odražava na dobijanje visokih prinosa.

Preporuka stručnjaka: Saditi naklijale krtole

Posebnu pažnju je potrebno posvetiti naklijavanju semenskog krompira i to neposredno pre sadnje. Naklijavanje je proces tokom kojeg krtola krompira, posle faze fiziološkog mirovanja, prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima da bi dala zdrave i jake klice. Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja. Na taj način se dobijaju krtole čija je klijavost 100%. Krompir niče ranije, a nakon nicanja odmah dolazi do ukorenjavanja, te bržeg i ujednačenijeg rasta.

Za proizvodnju mladog krompira birati sitnije krtole

Prostor u kojem se odvija naklijavanje mora biti suv. To znači da u njemu ne sme biti vlage po zidovima, ali mora postojati i mogućnost provetravanja. Za proizvodnju mladog krompira treba birati sitnije krtole, jer one daju manji broj stabljika, a to doprinosi ranijem vađenju mladog krompira. Obično za naklijavanje treba planirati 30-35 dana za vrlo rane i rane sorte.

Primena pune agrotehnike neizostavna

Sadnja pripremljenih krtola obavlja se u dobro pripremljeno i nađubreno zemljište. Zaštitu krompira "za mlado" treba bazirati na preventivnim merama, koje podrazumevaju pre svega, upotrebu zdravog sadnog materijala i primenu pune agrotehnike (prvenstveno primena plodoreda). Hemijska zaštita za taj vid proizvodnje prema tvrdnjema stručnjaka nije poželjna.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krompir Plastenik Povrtarstvo Jelena Stojiljković Krtole Naklijavanje Seme


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]