Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja u zaštićenom prostoru
  • 03.01.2018. 12:00

Saveti za podizanje plastenika i staklenika

Šta treba da znate pre podizanja plastenika ili staklenika, saznajte u tekstu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 6.183
  • 204
  • 0

Odavno je prevaziđena proizvodnja povrća samo na njivama i u uslovima kada to vremenski uslovi dozvoljavaju. Naime, današnja proizvodnja povrća najčešće podrazumeva intenzivniju sadnju i u svim vremenskim prilikama, kako bi se povećao prinos povrtarskih kultura.

Zato i mali proizvođači uvode specijalne agrotehničke mere, za pojedine povrtarske biljke. Rešenja su u zaštićenom prostoru odnosno plastenicima i staklenicima.

Dilema - šta je isplativije?

Međutim mnogi proizvođači, i oni koji tek žele to da postanu, u dilemi su i često postavljaju pitanje - šta je isplativije, plastenik ili staklenik?

Staklenici su skuplji, od plastenika, mada i plastenici se u poslednje vreme usavršavaju, imaju jaču konstrukciju, bolje grejanje, pa na tržištu i njihova cena raste. Zato bi trebalo odgovoriti na osnovno pitanje - za koji tehnologiju proizvodnje se odlučiti, a da pri tome napravite plan koliko brzo želite da vam se uložen novac što pre vrati.

Izbor lokacije za podizanje objekata

Kada govorimo o staklenicima, trebalo bi da znate da su vam potrebne samo građevinska i upotrebna dozvola. Staklenici moraju da se grade na zemljištu koje je predviđeno planom izgradnje za takav tip objekata.

Kod plastenika je procedura malo komplikovanija. Postoje dve kategorije proizvođača, oni koji žele da podignu plastenik u svojoj bašti i oni koji hoće plastenik da podignu na nekoj drugoj lokaciji. Plastenici koji se podižu na okućnici ili bašti imaju ograničen oblik i položaj zbog prostora, pa je potrebno voditi računa o tome da se ne naruši odnos dužine i širine plastenika (optimalnan odnos dužine i širine objekta je 5:1).

Plastenik (Foto: Maja Celing Celić)

Voda odgovarajućeg kvaliteta

Kada se proizvođači odlučuju da se plastenici podižu na posebnoj parceli, sem agronomskih karakteristika zemljišta, mora se obratiti pažnja i na vodu odgovarajućeg kvaliteta. To podrazumeva izdašnost bunara ili izvora vode koji planira da se koristiti, ali i analizu hemijskih karakteristika vode. Voditi računa i o tome da li u blizini ima potencijalnih zagađivača vode. Zato bi bilo poželjno da razmišljate i o alternativnom izvoru vode.

Električna energija

Poljoprivrednici često previde ovu stavku, pa bi se trebalo raspitati koje su mogućnosti i koliki su troškovi da se struja privede nameni, da ne bi dolazilo do neprijatnih iznenađenja, kada počnu da stižu računi za struju ili kada se iskalkuliše koliko košta uvođenje električne energije.

Postojanje čvrstog puta

Vodite računa o tome da put bude čvrst, jer kod postavljanja objekta ova stavka je veoma značajna, ako ne i najznačajnija, jer kada krene berba - kreću problemi, sa iznošenjem plodova iz plastenika. Sve ovo dovodi do povećanja troškova, jer mora da se angažuje dodatna radna snaga.

Staklenik (Foto: Martina Gavran)

Postojanje ograde

Ovi objekti su najčešće meta lopova, ali i životinja koje u potrazi za hranom sve obrste. Zato bi bilo poželjno da ogradite plastenik.

Prostor za proširenje

Ovo je jedan od problema, koji se najkasnije uoči. Najčešće se dešava da kada krene proizvodnja i prodaja i kad ratar želi sa proširuje svoju delatnost, uvidi da nema mesta za to. Tada je dalje širenje nemoguće, a izmeštanje je vrlo neisplativo.

Položaj prostora

Biljkama treba obezbediti što više svetlosti, pa se preporučuje postavljanje staklenika u pravcu istok - zapad, ali uz napomenu da se ovo određuje za svaki pojedinačan slučaj. Takođe, treba veoma voditi računa o tome da li u neposrednoj blizini postoji potencijalni izvor zaraze, bolesti ili štetočine i smeće.

Zemljište

Karakteristike zemljišta su još jedna osobina o kojoj treba voditi računa. Na raznim tipovima zemljišta je moguće podići zaštićeni prostor, ali nije moguće proizvoditi biljke, pri čemu drugi razlog isključuje prvu mogućnost, dakle i ovom segmentu treba pažljivo pristupiti.

Foto: Ekaterina74 / Bigstock


Tagovi

Povrće Plastenik Staklenik Zaštićeni prostor


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃