Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 26.06.2016. 15:00

Savremenija proizvodnja za zdraviji rod

Porodica Božić već 30 godina uspešno se bavi povrtarstvom, trudeći se da održe organsku proizvodnju bez pesticida. Božići povrtarske kulture proizvode tokom cele godine.

  • 910
  • 395
  • 0

Obrenovačka zelena pijaca puna je voća i povrća svakoga dana, raznovrsnog i svežeg. Povrće stiže sa raznih strana, ali su najveći organski snabdevači povrtari iz Posavine. Neki svoje proizvode prodaju na veliko, a neki stoje za tezgom.

Jedan od najpoznatijih povrtara u Posavini je Petar Božić. Pera i Ružica Božić se povrtarstvom bave već 30 godina, a u svom selu, nadomak Uba od 1993. godine. Danas je to izuzetno velika, ozbiljna, i stručno vođena proizvodnja. Nešto se od povrća proizvodi na otvorenom, a nešto pod desetak plastenika. Ove godine zahvaljujući podršci grada Beograda ovaj domaćin postavio je novi, moderan plastenik.

"Na površini od 70 ari je kompletna povrtarska proizvodnja. Od toga je 20 ari pod najlonom gde se kulture smenjuju, od dve do tri kulture idu na dva do tri meseca u toku godine. Dobili smo nov i dobro opremljen plastenik tzv. "Zeleni prsten". Plastenik je postavljen od naših sredstava, ali uz pomoć grada Beograda", ističe Božić.

Paradajz kao glavna kultura

Ovde kulture smenjuju jedna drugu, pa se proizvodnja organizuje u toku cele godine. Prvi proizvodi su bili salata i kupus, sada su aktuelni krastavac i paradajz, a tek će se saditi somborka i karfiol. Pera je najviše poznat po ukusnom i kvalitetnom paradjzu koji rađa skoro tokom čitave godine. U svojoj proizvodnji ovi domaćini ne koriste herbicide i klasično veštačko đubrivo pa je povrće koje stiže do potrošača kvalitetno i zdravo.

"Kod nas je primarni paradajz, ima tu i drugog povrća tokom cele godine - krastavaca, somborke, salate. Prošlog vikenda sam krenuo sa prvom etapom berbe paradajza. Ima oko tri hiljade struka za berbu od čega je dve hiljade struka posađeno u novi plastenik. U toku godine bude oko šest hiljada struka paradajza. Da bi povrće bilo zdravo, najpre rasad mora biti zdrav zato koristim isključivo nemačke supstrate koji su dezinfikovani, ne ubacujem zemlju u stajnjak, već sve ide u kontejnere. Trudim se da proizvodim organski i zdravo. Proizvodnja jeste skupa, ali se na kraju isplati, čak i ako dođe do nekog prskanja, moraju se koristiti odgovarajuća sredstava po datim procedurama", kaže ovaj povrtar.

Motika i ruke najbolje rade

Oko povrća uvek ima dosta posla, naročito ukoliko je proizvodnja ovog obima, zato za Božiće nema radnog vremena. Veliki rad i trud ipak je nagrađen jer ovo je, bar do sada bila, rentabilna proizvodnja.

"Tu nema ni početka ni kraja, pošto se u plasteniku smenjuju kulture, a nismo u prilici da koristimo herbicide pa motika i ruke rade najbolje. Radimo supruga, ja, i deca kada stignu. Radnika ne možemo da pronađemo pa radimo mi koliko možemo. Više se ne može raditi i ovo je mnogo, samo da se radi savremenije. Može se živeti od ovog posla, mi smo od bašte iškolovali našu decu, sve to od povrtarstva", zaključuje ovaj domaćin.

Ovako veliku i raznovrsnu proizvodnju Božići ne nameravaju da šire. Novi plastenici i nova znanja samo će je unaprediti, a u planu je, kako ovaj domaćin ističe, dopunsko osvetljenje plastenika, kako bi proizvodnja paradajza, po kojoj su Božići među istaknutim povrtarima, bila unapređena. Iako ovo osavremenjavanje plastenika iziskuje i dodatne troškove, Božići veruju da će rod ovakvom proizvodnjom biti zdraviji i ukusniji.

Foto:pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Karfiol

Karfiol

Sinonim: - | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu. Korenov sistem je slabo... Više [+]

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Pera i Ruzica Bozic Povrtari Obrenovac Posavina Paradajz Krastavac Paprika Kupus Karfiol Salata Plastenici


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.