Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peršuna
  • 01.02.2020. 16:00

Seme peršuna klija jako sporo - budite strpljivi

Peršun na istu parcelu dolazi tek posle četiri godine. U tom periodu na gredici se ne smeju sejati srodne kulture kao šargarepa, paštrnak, celer.

Foto: Depositphotos/PetroP
  • 3.453
  • 76
  • 0

Veliki broj baštovana i baštovanki se žali na slabu klijavost peršuna. Za njegovo uzgajanje je potrebna strpljivost, jer čitavim nizom pozitivnih osobina zaslužuje da ga posejemo. Ovo povrće deo je skoro svakog jela. Nemoguće je zamisliti supe ili čorbe bez peršuna. Osim što se koristi u gastronomiji peršun je izuzetno lekovita biljka. Sadrži razne vitamine i minerale, posebno je bogat vitaminima A i C, gvožđem, kalcijumom i čitavim nizom lekovitih materija. Možemo uzgajati klasičan peršun ili peršun sa kovrdžavim lišćem.

Osigurajte mu sunčano mesto u bašti

Peršun na istu parcelu dolazi tek posle četiri godine. U tom periodu na gredici se ne smeju sejati srodne kulture kao šargarepa, paštrnak, celer. Uzgaja se direktnom setvom na otvorenom. Setva u gredice je povoljnija, jer se zemljište u gredicama brže zagreje tokom proleća.

Već na početku setve trebamo znati da se peršun odlikuje dugotrajnim klijanjem i da zahteva određene uslove.

Peršunu je potrebno šest nedelja da proklija i nikne.

Za setvu peršuna odabraćemo osunčane položaje sa dobro dreniranim zemljištem. Peršun ne voli senku i potrebno mu je osigurati najmanje 8h sunčeve svetlosti za neometan rast i razvoj. Odgovaraju mu blaga, humusom bogata zemljišta sa pH reakcijom od 6 do 7.

Seme peršuna klija veoma sporo, a proces klijanja možemo ubrzati ukoliko seme preko noći potopimo u vodu. Još bolja opcija je ukoliko seme potopimo u biljni čaj. Seme ostaje potopljeno 12 do 24h. Temperatura vode treba biti oko 22°C.

Pripremom semena do dobrog rasada

Pre setve potrebno ga je prosušiti na sobnoj temperaturi tek toliko da se osuši površina semena kako bi ga lakše posejali. Seme peršuna klija za 14 do 28 dana.

Setva zavisi od vremenskih prilika

Setva se obavlja kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva, odnosno 4 do 6 nedelja pre poslednje pojave mraza koja se daje u dugoročnim, višegodišnjim prognozama. Većina iskusnih baštovana dobro poznaje vremenske prilike u svom mestu pa setvu mogu obaviti ranije. U kontinentalnom području setva kreće od početka marta i traje sve do kraja aprila u zavisnosti od vremenskih prilika.

U južnim predelima setva se može obaviti već u februaru. Pre setve je potrebno urediti zemljište. Površina gredice treba da je fine, mrvičaste strukture, jer je seme peršuna sitno. Dubina setve je 1 do 2cm. Razmak u redu se kreće od 4 do 5cm, a međuredni razmak je od 25 do 35cm. U toku vegetacije uradi se proređivanje mladih biljaka.

Seme čuva klijavost dve do tri godine. Za setvu 1m² potreban je 1g semena.


Tagovi

Uzgoj peršuna Klijavost Setva Kako Čaj za klijanje Uslovi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.