Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u vazduhu
  • 30.01.2021. 18:00

Semenski krompir: Uz aeroponski uzgoj nema bolesti, a prinosi veći?

Kod ovog načina uzgoja korenje visi u vazduhu, a vodom i hranivim materijama snabdeva ga maglica.

Foto: Facebook/Anil Kumar Singh
  • 972
  • 58
  • 0

Bolesti krompira se prenose semenom što znatno utiče na njegov prinos. Kako bi proizveo visokokvalitetno i zdravo seme, Tehnološki centar za krompir (PTC) je u saradnji sa indijskim Centralnim institutom za istraživanje (CPRI) i Međunarodnim centrom za krompir (CIP) iz Perua počeo da koristi tehniku aeroponike, piše The Tribune.

Reč je o uzgoju bez zemlje ili supstrata kao što je kokosov treset. Za rast se koristi takozvana maglica, raspršena i puna hraniva u kojoj se korenje "kupa", viseći u vazduha. Disperzija se obavlja svakih nekoliko minuta, a biljka puno lakše upije hraniva uz tako velike količine kiseonika. Dodatno, naučnici ističu da ovim načinom proizvodnje nema bolesti koje se inače prenose zemljom i zaraženim krtolama.

Do 10 puta veći prinosi

Ovom tehnikom biljke rastu do 50 odsto brže u odnosu na standardni uzgoj u supstratu. Proizvođači tvrde da jedan ciklus, od sadnje do dobijanja semenskog materijala traje tri meseca, a napominju i da je proizvodnja mnogo veća u odnosu na konvencionalnu.

"Običnim se uzgojem prosečno iz svake biljke može dobiti 30 krtola, a maksimalan broj je između 50 i 60. Međutim, ovom tehnikom je moguće dobiti sedam do 10 puta više njih", rekao je dr Maniš Sainger, viši savetnik u PTC-u.

Što se tiče tehnologije, on pojašnjava da su biljke zasadili u komore, a sistem ima cevi i mlaznice za prskanje maglice po njihovu korenju što im pomaže u rastu.

"Biljke vise u vazduhu u komori, a sve hranive sastojke dobija putem magle koja se sastoji od svih potrebnih elemenata ishrane", napomenuo je dodavši da je težina krtole ujednačena. Na njima nema tragova zemlje niti supstrata, a Sainger tvrdi da je njihov transport moguć uz minimalne troškove.

Kako izgleda aeroponski uzgoj krompira pogledajte u videu:


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Aeroponski uzgoj Krompir Semenski krompir Krtole


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.