Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 06.04.2023. 07:30

Šest pravila prihrane sadnica

Mnogobrojni faktori utiču na usvajanje biljnih hraniva, a koren sadnica još uvek nije dobro razvijen. Na šta treba obratiti pažnju u ovoj kritičnoj fazi razvoja mladih biljaka?

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 5.181
  • 329
  • 0

Prihrana sadnica je neophodna ako želimo dobiti zdrave i jake mlade biljke. Kako bi dobili dobre rezultate potrebno je poštovati određene zahteve. Prilikom nicanja prvo se pojavljuje kotiledoni listići, a hrana koja im je potrebna na početku dobijaju iz semena. Kada se pojave druga dva listića, dakle prvi par pravih listova, počinje intenzivno usvajanje hraniva. To je pravi termin da obavimo prvu prihranu.

Kada dodavati đubrivo?

Nije važno samo da dodamo hraniva, već i kako to radimo. Odaberite da đubrivo dodajete ujutro. Tada je intenzivno usvajanje hraniva iz zemljišta, a biljni sokovi se kreću iz korena prema listovima noseći neophodne materije.

Proverite snabdevenost supstrata vodom. U slučaju da je suv obavite zalivanje, a onda tek sledećeg dana dodajte hranljivi rastvor. Koren biljke u suvom supstratu može da doživi stres i oštećenje ako ga zalijemo rastvorenim đubrivom.

Čitajte uputstva

Poštujte navode proizvođača i osobine đubriva. Neke vrste ne smeju da dođu u kontakt s listovima, drugi deluju folijarno, a neki se mogu primenjivati na oba načina.

Obratite pažnju na sastav. U ovoj fazi biljkama je potrebno više fosfora za razvoj korena, a manja izbalansirana količina azota i kalijuma. Ne zaboravite i mikroelemente.

Koliko često?

Ritam prihranjivanja može biti dva puta nedeljno, kada se ukupna količina đubriva podeli u dva obroka. Drugi način je prihrana jednom u sedam do 10 dana punom količinom.

Temperatura vode u kojoj rastvaramo đubrivo treba da je sobna, odnosno da se kreće od 20 do 25ºC. Rastvor koji ste pripremili koristi se odmah i ne ostavlja za sledeći termin primene. Ne preterujte s primenom, jer i višak hraniva može dovesti do propadanja nežnih biljčica.


Tagovi

Biljna hraniva Đubrenje Koliko često Pravila uzgoja Sadnice Prihrana sadnica Zalivanje đubrenjem Nega sadnica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.