Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje rasada
  • 29.01.2024. 07:30

Setva kupusa se obavlja u neutralan supstrat

Od kvaliteta proizvedenog rasada zavisi prinos kupusa. Setvu je potrebno prilagoditi nameni i dužini vegetacije.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 106
  • 14
  • 0

Kupus nije zahtevna povrtna kultura kao što je to slučaj sa paprikom, ali i on traži znanje, rad, vreme i pažnju. Obilan rod zdravih i jakih glavica možemo dobiti samo ako imamo dobar rasad.

Mnogo je faktora koji utiču na uzgajanje rasada kupusa, a pre svega potrebno je odlučiti u koju svrhu ga uzgajamo, kada ga sejemo i kakav je kvalitet zemljišta.

Odaberite sortu ili hibrid

Prvi korak je da se odlučimo za sortu i hibrid određene namene i dužine vegetacije.

Prema nameni razlikujemo sorte za svežu upotrebu u salatama i to su uglavnom iz rane grupe zrenja, zatim za svežu upotrebu i termičku obradu, najčešće su iz srednje grupe, i za kiseljenje kasne sorte.

Seme treba da je kvalitetno, ima visoku klijavost i da je dezinfikovano, bilo bio metodama ili upotrebom hemijskih sredstava.

Poštujte rokove setve

Ovo je kultura koja odlično podnosi niske temperature, ali sa setvom ne treba žuriti. Prerana setva dovodi do pojave izduženih biljaka, stablo je tanko, koren slabo razvijen, slab je razvoj.

Od setve do nicanja prođe pet do deset dana, a proizvodnja rasada traje između 40 i 60 dana u zavisnosti od dužine vegetacije koja može biti od 90 do 180 dana.

Koristite kvalitetan supstrat

Za proizvodnju rasada je od izuzetne važnosti kvalitet supstrata koji treba da je rastresit, rahle strukture, da ima dobre vodno-vazdušne karakteristike, da je neutralne pH reakcije, bolje kad je neutralan ili blago kiseo.

Nekada je sadnja kupusa obavljanja na otvorenom na mestu gde je spaljivano drvo, jer se tako istovremeno termički dezinfikovalo zemljište i obogaćivalo hranivima putem pepela.

U slučaju da zemljište nije dezinfikovano možete ovaj posao odraditi pomoću rastvora kalijum permanganata.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Presadnice kupusa Rasad kupusa Supstrat za kupus Setva kupusa Prolećna setva Seme kupusa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.